Frp-ordføreren, som har styrt Austevoll siden 2003, fikk halvparten av stemmene i Kommunal Rapport sin avstemning. Dermed vant han over Nittedal-ordfører Hilde Thorkildsen (Ap), som fikk 43 prosent av stemmene. De andre kandidatene fikk svært få stemmer.

Njåstad (Frp) ble nominert til Årets kommuneprofil av Kommunal Rapport for å ha snudd økonomien i Hordaland-kommunen fra minus til pluss, og skapt ny optimisme. Kommunen kom seg ut av Robek-listen i 2012 etter å ha vært med siden starten.

De nominerte var.

Kriteriene for kåringen er at de nominerte skal ha oppnådd resultater utenom det vanlige, snudd en negativ utvikling, gjort noe helt nytt, startet en viktig debatt eller taklet en vanskelig situasjon godt.

Dette var de fire andre kandidatene til å bli Årets kommuneprofil 2012:

Hilde Thorkildsen (Ap), ordfører i Nittedal: Har vist politisk mot i kampen for vietnamesiske Thien Thi Vo, og for å fortsette kampen etter drapsforsøk og trusler.

Eivind Hansen, konstituert rådmann i Halden: Har ryddet opp i forholdet mellom politikk og administrasjon og lagt grunnlaget for en økonomisk snuoperasjon i Halden kommune.

Hallgeir Grøntvedt (Sp), ordfører i Ørland: Fikk etter fem års kamp rikspolitisk gjennomslag for å legge den nye kampflybasen til Ørland.

Hege Raastad Basmo, kommuneoverlege i Hamar: Har engasjert seg for helsesamhandling i flere år, lokalt og nasjonalt, særlig innen psykisk helse og rus.

— Liker å vinne

— Det var ulidelig spennende. Både jeg og austevollingene er konkurransemennesker, vi liker å vinne. Så jeg vil takke for at folk i Austevoll sto løpet ut, sier Njåstad i Kommunal Rapport.

— Var det sterk mobilisering i sluttfasen?

— Det var litt ekstra mobilisering, ja – gjennom partiet lokalt og kommunens Facebook-profil, medgir Njåstad.

Øygard vant i 2009

Listen over tidligere vinnere er slik:

2011: Avtroppet Smøla-ordfører Iver Nordseth (V) for å ha gjort Smøla til Norges første vindkraftkommune.

2010: Rådmann Evy-Anni Evensen fra Lyngdal fordi hun er en spydspiss for informasjonsteknologi i helse- og omsorgssektoren.\

2009: Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) for sitt langsiktige arbeid med omdømmebygging og næringsutvikling. (Øygard ble nylig dømt til fire års fengsel for overgrep.)

2008: Hasvik-ordfører Eva Husby (Ap) fordi hun fikk rikspolitisk gjennomslag for å fjerne vraket av det russiske skipet Murmansk.