Søndag meldte Bergens Tidende at vaktmesternissen på Bryggen var forsvunnet. Søndagsavisen hadde ikke lagt lenge i kassene før forsvinningen var oppklart: Nissen har tilbrakt helgen på avrusning ved et hospits i Bergen.

— Det var politivakten som ringte oss. Etter oppslaget i Bergens Tidende fikk de telefon fra et hospits som hadde oppdaget nissen på et av rommene sine, forteller nissekoordinator Svein Nordahl Pedersen.

Den massive trenissen på rundt 20 kilo forsvant fra sin faste plass på Bryggen midt på høylys dag mellom klokken 10 og 14 fredag.

Ikke aktuelt med tvangsmidler

Tidlig mandag morgen ble nissen brakt tilbake til Bryggen, hvor den ble stående noen timer på Pedersens kontor før den fant plassen sin mellom de tette bryggehusene.

— Nå har du hatt nissen inne på kontoret ditt etter en helg med avrusning. Kan du garantere at han ikke havner på noe slikt igjen?

— Jeg håper det, men vi kan ikke tjore den fast heller. Det ville blitt helt feil i forhold til barna som kommer, mener nissekoordinatoren.

Også nisser blir syke

Presis klokken 10.30 ankommer en gjeng forventningsfulle barnehagebarn nissekroken i Holmedalsgården på Bryggen. En rusfri vaktmesternisse er på plass, men det er ikke hans kollega Bryggen-nissen Magnus Hamsund.

«Hei, på dokkar. Eg har forsovet meg!», sier han idet han dukker opp i den trange bakgården.

Et legebesøk og en stiv skulder skal også ha bidratt til den sene entreen.

— Nissen er en uskyldig sjel. Tenkt at noen stjeler han, sier Pedersen om helgens bortføring.

Men etter avsløringer om avrusning, forsovelser og legebesøk fremstår nissen som noe mer menneskelig enn det tradisjonelle glansbildet.

— Bryggen-nissen drikker i hvert fall tran, bedyrer Pedersen.

BÅRET PÅ PLASS: Vaktmesternissen ble i dag båret tilbake til sin faste plass på Bryggen etter en helg på avrusning. Nissekoordinator Svein Nordahl Pedersen er glad for å ha han tilbake.
RUNE STØLÅS
MENNESKLIG: Bryggen-nissen Magnus Hamsund ankommer Bryggen etter en forsovelse.
RUNE STØLÅS
FRI NISSEVILJE: - Det blir ikke aktuelt å tjore nissen fast, sier Svein Nordahl Pedersen som håper trenissen nå slipper nye runder på avrusning.
RUNE STØLÅS