Gjensidige alene melder om over 1000 innmeldte skader, og Tryg og Frende har passert henholdsvis 400 og 800 skademeldinger. If forventer 2000 skader, mens Tryg regner med at de ender på 1000 skader. Dermed kan det ende med rundt 5000 skader som følger av uværet «Nina» ettersom flere skader meldes inn.

250 millioner?

— Bare i Bergen har vi registrert 350 skader mandag morgen. Hordaland har fått den verste påkjenningen, og antall skademeldinger øker hele tiden, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz hos If.

Forsikringsselskapene Frende og Tryg anslår at gjennomsnittsskaden ligger på 50.000 kroner. Dersom det gjelder for alle selskap, kan det ende med skader totalt på 250 millioner kroner etter uværet.

Takskader hyppigst

— Heldigvis er det mange mindre skader som det vil være enkelt å reparere, men vi har også takskader i hundretusenkroners-klassen, sier kommunikasjonssjef i Tryg, Ole Irgens.

— Erfaringen fra tidligere stormer av denne styrken tilsier at det vil ta flere dager før vi har full oversikt, sier informasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige.Takskader er den mest hyppige skaden, men det meldes også om mange ødelagte biler og båter.

Mandag klokken 13.30 var 4360 husstander fortsatt uten strøm, ifølge BKK. Dette kan føre til at kjøle- og frysevarer blir ødelagt, noe som dekkes av de fleste innboforsikringer.

— Vi har aldri sett så mange takskader etter en og samme storm, sier HeidiTofterå Slettemoen som er kommunikasjonsansvarlig i Frende.

Økt beredskap

Forsikringsselskapene har en rekke store skader, hvorhjem og bygninger måtte evakueres, men også en lang, lang rekke små skader.

Mye tyder dermed på at telefonene hos forsikringsselskapene vil gå varme den kommende tiden.

— Vi har mobilisert ekstra mannskap for å håndtere skademeldingene og bistå kunder med redningstiltak, men kundene må regne med mer ventetid enn vanlig. De som kan bør registrere skader på internett, opplyser Haraldsen.

Mangelen på strøm og mobildekning gjør også at mange ikke har hatt muligheten til å rapportere eventuelle skader.

- Fana hardest rammet

Tre av fire rapporterte skader som følge av uværet kommer fra Hordaland. I Bergen er det Fana-området som er harderst rammet, ifølge tallene fra forsikringsselskapene.

— Fana er overrepresentert i forhold til andre områder i Bergen kommune. Spesielt Blomsterdalen, Espeland og Rå. Vi har allerede vesentlig flere skader enn etter flommen i høst, men langt fra så store, sier Heidi Slettemoen, kommunikasjonsansvarlig i Frende.

Nå kan to nye stormer være på vei, og Ole Irgens i Tryg oppfordrer folk til å slikke sårene før uværet kommer tilbake.

Ny storm på vei

— Nå er det mer vind på vei inn mot Vestlandet, og vi anbefaler alle å reparere skader så fort som mulig, slik at nye skader ikke oppstår, sier han.

I Bergen er det nå lang ventetid hos taktekkere ogblikkenslagere, som måprioritere tak hvor det er lekkasje.

— Vi vil ikke råde folk til å gå opp på taket selv, selv omtakstein har blåst av. Vanligvis vil takpappen ta unna vann noen dager, sierSlettemoen, som heller råder tilat du sjekker loftet for lekkasje.

— Takstein erglatt, og det kan være flere løse stein. Fagfolk sikrer seg godt før de gårigang, sier Slettemoen.