Visste du at vanlige vanndammer på fortauet kan gi deg støt? Det var nettopp det som skjedde med både hunden Niko og eieren hans, i Lars Hilles gate ved 19.30-tiden søndag.

— Jeg var på kveldstur med ham og kom gående forbi Høyskolen. Plutselig hører jeg at hunden begynner å skrike og løpe i en dam, sier Siv Birkelund.

Til slutt segner hunden sammen i vanndammen, med foten vridd i en underlig vinkel.

— Han skrek hele tiden, og jeg forsto ikke hva som var galt. Først trodde jeg han kunne ha tråkket på noe skarpt, sier Birkelund.

Tre minutters lidelse

I tre minutter lå hunden i dammen.

— Han var stresset og bet etter meg. Kroppen stivnet og var helt spent, og fråden sto ut av munnen hans. Skrikene var helt ubeskrivelig ekle. Han så livredd ut, sier hundeeieren.

Først da hun selv kom borti vannet, forsto hun hva som hadde skjedd.

— Jeg fikk støt. Ikke slik at jeg ble helt slått ut, men ganske kraftig, sier Birkelund.

Hun fikk Niko ut av dammen og inn på Høyskolen like ved. Der roet han seg.

Vanndammen som ble strømførende i det kraftige regnværet søndag kveld, lå bare en halvmeter fra metallgjerdet som skiller fortauet fra anleggstomten der Bybanen bygges. En svart kabel ligger rett innenfor gjerdet.

100 volt

  • Vi rykket ut straks vi fikk meldingen søndag kveld, sier kommunikasjonsrådgiver Ingunn Halvorsen i kraftselskapet BKK.

Først mandag ettermiddag fant mannskapene frem til feilen. Strøm med 100 volts spenning ble målt i fortauet, og feilen hang sammen med en feil i gatelysene, ifølge BKK. Koblingsboksen til lysene ligger midt inne i anleggsområdet til Bybanen.

— Vi vet ikke om feilen skyldes Bybane-gravingen, men den kan være årsaken. Gravingen kan for eksempel ha skadet en kabel, sier Halvorsen.

Strømmen til gatelysene er i skrivende stund skrudd av, og vil ikke bli satt på igjen før feilen er reparert.

— Det skjer av og til strømlekkasjer ut i jord og vann. Slike jordfeil kan komme og gå. Normalt skal sikringen gå, men hvis strømmen er svak, hender det at det ikke skjer, sier Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Ufarlig for folk

Strømmen er normalt ikke farlig for mennesker. Vanlige sko vil hindre at fotgjengere får støt.

Slik jordingsfeil er ikke helt uvanlige, og forekommer utendørs i Bergen flere ganger i året, ifølge kraftselskapet.

Bybanekontoret kjente ikke til saken da bt.no ringte.

— Jeg tror ikke at noen av våre folk var i arbeid der søndag kveld, men det er mulig at BKK har arbeidet med strømnettet, sier informasjonsrådgiver Rune Jenssen ved Bybanekontoret.

På anleggsplassen utenfor Høyskolen legges det for tiden ledninger til vann og fjernvarme. Snart skal hele veiløpet bygges om, slik at Bybane-traséen får plass midt mellom kjørebanene.

Kviknet til

Hunden Niko var uvanlig rolig etter elektrosjokket.

— Han lå rolig hele kvelden, men har begynt å kvikne til igjen nå, sier Siv Birkelund.

Hunden - en Cavalier King Charles Spaniel - ble undersøkt mandag ettermiddag. Dyrlegen hørte en svak bilyd i hjertet hans, men det er ikke sikkert at den ble utløst av støtet. Hunden så ellers ut til å være i god form etter hendelsen.

Niko må inn igjen til dyrlegen tirsdag for en mer grundig undersøkelse. BKK har beklaget hendelsen overfor hundeeieren, og har også tilbudt seg å betale dyrlege-regningen.

Har du opplevd noe lignende? Skriv gjerne noen ord i feltet under!

Jon Tufto
Jon Tufto
Jon Tufto
Jo Hjelle