Nigerianeren Fineface Emenike bor i Spania, og skulle besøke sin bror da han ankom Bergen lufthavn 11.15 torsdag formiddag. Broren Galvin Ernest, som har bodd i Bergen i seks år, og reiser mye utenlands, sier han er blitt stoppet rundt 40 ganger på Flesland. Broren hadde derfor advart Emenike om at han kom til å bli stoppet i tollen fordi han er svart. Men familien hadde aldri trodd at han skulle bli sittende på Flesland en hel dag.

Skar opp bagen hans

— Da damen i passkontrollen så at jeg var fra Nigeria, nikket hun til en av vaktene med en gang. Så ble jeg tatt inn på et kaldt, nakent rom. Jeg har ingen problemer med at de sjekker meg, men jeg kan ikke forstå at det var nødvendig å ha meg der i så mange timer, sier Emenike.

Han forteller at han måtte levere prøver av både urin og avføring, at flere narkohunder snuste på bagasjen hans, og at tollerne skar opp fôret i en av bagene hans.

— En stund snakket de til og med om at jeg skulle til røntgenundersøkelse på sykehuset, men det ble aldri noe av. Jeg burde i det minste fått lov til å kontakte familien for å gi beskjed, sier Emenike.

På utsiden sto nemlig Joril Christensen, brorens samboer. Hun skulle hente Emenike fordi Galvin Ernest var på jobb.

— Jeg hadde kontakt med Galvin, og etter to timer trodde vi ikke lenger at han kunne være på Flesland. Vi ble veldig urolige, og lurte på hva som kunne hendt ham. Han hadde jo ringt fra Malaga, og sagt at flyet var i rute, sier Christensen.

Ernest ringte flere ganger på brorens mobiltelefon. Siden broren aldri svarte, ringte han til slutt hjem til familien i Nigeria for å finne ut av om noen hadde hørt fra ham der.

— Det er første gang min bror er på besøk i Bergen, og jeg synes det er fælt at han skal bli møtt på en slik nedverdigende måte, sier Ernest.

Kontorsjef Arne Birger Nilsen i Bergen regiontollsted sier at tollerne selv avgjør hvor lenge kontrollen skal pågå.

- Er blitt stoppet 40 ganger

Ernest har bodd i Bergen i seks år, og hatt oppholdstillatelse i Norge i fem år. Hans oppfatning er at tollerne på Flesland generelt opptrer diskriminerende.

— Jeg opplever dette som ren rasisme. Jeg har reist mye utenlands de årene jeg har bodd her, omkring 40 ganger. Jeg er blitt stoppet hver gang, bortsett fra den siste. Da var det fordi samboeren min var med, og den gangen stoppet de en annen svart fyr som var med flyet, sier Ernest.

Han forteller at han etter hvert kjenner de ulike tollerne på Flesland, og at de har sagt at han blir stoppet fordi det er mange nigerianere som er involvert i kjøp og salg av narkotika.

— Nå flyr jeg ikke lenger til Flesland. Jeg flyr heller til Stavanger eller Haugesund, og så videre derfra, for der blir jeg mottatt på en bra måte. De stiller gjerne noen spørsmål, og så ønsker de meg velkommen hjem, sier Ernest.

Vil skrive klagebrev

Samboeren hans gjennom de to siste årene synes det er pinlig at mørkhudede skal måtte oppleve det hun beskriver som systematisk rasisme fra tollerne på Flesland.

— Jeg er leder av Kontaktutvalget mellom innvandrere og styresmakter i Hordaland. Jeg har hørt utallige ganger i innvandrermiljøet at folk med mørk hudfarge får en dårlig behandling av tollerne på Flesland. De beskriver en helt annen holdning i Oslo, sier Christensen.

Samboerparet vil nå hjelpe Emenike med å skrive en klage til Fana politistasjon, som har politiansvar på Flesland.

Dette vil de sende kopi av til et utvalg nedsatt av regjeringen som ser på diskriminering i det offentlige.

— Vi er ressurssterke, og kan si fra når vi føler at ting er urimelig. Men tenk på alle de innvandrerne som er veldig usikre på systemet, og ikke tør å si et ord, sier Christensen.

FRUSTRERTE BRØDRE: Da Fineface Emenike kom til Bergen torsdag for å besøke sin bror, ble han holdt igjen i tollen i syv timer fordi de mistenkte at han smuglet narkotika. Her sammen med broren Galvin Ernest, hans samboer Joril Christensen og Galvins datter Natasha.
Helge Skodvin