— Ting er uviktige, så lenge alle overlevde, sier far Helge og mor Elin Maria Aasheim.

I det eldre utleiehuset på Bømlo står et juletre med bare ny pynt. På bordet ligger utbrente fotografier av den eldste gutten deres i dåpskjole og en smeltet sølvskje. Så lite var igjen.

31. desember 2010 er en Nyttårsaften de aldri glemmer. 30 små og store er samlet til nyttårsfeiring i huset deres på Mækjebakken på Bømlo. Like før midnatt hører de en bil som tuter og en stemme som roper: «Fire, fire, fire!».

Et løpsk bakkefyrverkeri er trolig årsaken til at huset er overtent på få minutter. Fra sengene på loftet blir de minste barna revet ut av søvnen. Nyttårsgjestene løper ut på sokkelesten med barn under armene.

Far Helge sjekker hver seng og hvert rom. Deretter leter han etter nøklene til de seks bilene som står parkert utenfor. Idet han tar seg inn på kjøkkenet, eksploderer et vindu og flammene kommer mot ham.

Tre prosent uten forsikring

Utenfor står konen Elin Maria. Hun teller barna sine, men mangler vesle Dennis og ektemannen. Med ettåringen Caspian på armen, ser hun flammene sluke hjemmet deres, inkludert familiens to biler.

Ett år etter sitter Elin Maria og gyser i sofaen bare ved tanken. Minuttene da hun manglet oversikt over dem hun elsker var forferdelige.

— Fremdeles kan vår minste gutt Caspian bli redd når moren roper, sier Helge.

Etter brannen kom nok et sjokk. Først fikk de vite at huset var forsikret. Dagen etter kom kontrameldingen.

Tre prosent av den norske befolkning mangler boligforsikring, ifølge en undersøkelse fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) utført i 2002. Undersøkelsen viser at det i stor grad er unge personer, personer med lav inntekt og lav utdannelse i gruppen uten hjemforsikring.

— Vi tror ikke hovedbildet har endret seg vesentlig siden da, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finansnæringens Fellesorganisasjon.

- Russisk rulett

Totalt gikk 4,5 milliarder opp i røyk i bolig- og næringsbranner i årets ni første måneder. Erstatningsutbetalingene har økt 4,7 prosent sammenlignet med samme periode i 2010, viser statistikk fra FNO.

Pressetalsmann Roald Stigum Olsen i forsikringsselskapet Tryg mener det er oppsiktsvekkende mange som mangler hjemforsikring.

— Vi ser dessverre mange tragedier. De som ikke har hjemforsikring spiller russisk rulett med sin personlige økonomi, sier han.

For familien Aasheim har det i alle fall blitt en dyr lærepenge.

— Vi var en travel familie med plenty å holde oversikt over, men det blir feil å skylde på andre. Vi har lært at vi må ha 100 prosent kontroll på alt av papirer og forsikringer, sier moren som det siste året har fullført bachelorgraden og nå jobber 75 prosent som miljøterapeut med psykisk utviklingshemmede.

- Vanskelig takknemlighetsgjeld

Midt i det økonomiske uføret stilte familie, bømlinger og anonyme givere fra hele landet opp. I starten kom det mengder av klær og møbler. En støtteaksjon innbrakte over 200.000 kroner som ble fordelt på alle de ni barna. Familien har også fått løfter fra næringslivet og Helges kolleger i bygningsbransjen om at de skal få hjelp til å bygge nytt hus.

— Vi håper det skal skje innen et halvt års tid, sier faren som selv er daglig leder i et tømrerfirma.

Men det er ikke bare enkelt å motta så mye veldedighet.

— Givergleden har vært helt enorm og fremdeles opplever vi folk som gir. Jeg synes det er vanskelig å stå i takknemlighetsgjeld til folk, sier Helge.