Torsdag kveld og natt til fredag deltok nærmere 40 politifolk fra fem av landets største politidistrikter i aksjonen mot sex-kunder.

En av de to som ble pågrepet for hallikvirksomhet, en kvinne fra Nigeria, blir fremstilt for fengsling lørdag på grunn av bevisforspillelsesfare. En annen kvinne fra samme land har bodd i leiligheten hennes og solgt sex, mener politiet.

— Vi mener hun har bistått med mobiltelefon og pengeoverføringer. Hvor mye hun har tatt i fortjeneste, håper vi etterforskningen vil vise, sier han.

Den andre halliksiktede er løslatt.

To tatt på hotell

Til sammen ble åtte menn anmeldt for å ha kjøpt sex, mens én mann er anmeldt for å ha forsøkt å kjøpe seksuelle tjenester.

— Flere vil bli kalt inn, så dette tallet vil nok stige, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen, som er tilknyttet politiets Exit-gruppe.

Dermed har bergenspolitiet bøtelagt rundt 30 personer for brudd på sexkjøpforbudet i år.

Under aksjonen holdt politiet oppsyn med leiligheter og hoteller der de mistenkte at det foregikk prostitusjon. To av de anmeldte mennene ble oppdaget på et av byens hoteller.

Stedene politiet holdt oppsyn med, er blant annet plukket ut på bakgrunn av nettannonser.

Flere av de antatte sex-kundene ble også sporet opp av politiet på bakgrunn av telefonnummer politiet fant på en mobiltelefon i en annen halliksak.

Får brev fra politiet

Kvinnene politiet kom i kontakt med torsdag og natt til fredag fikk informasjon om hvilke tiltak som finnes i Norge for å hjelpe kvinner ut av prostitusjon. Kvinnene var utelukkende utenlandske, fra Romania, Polen og Nigeria.

Flere huseiere kommer i nærmeste fremtid til å få brev fra politiet om virksomheten som er blitt bedrevet fra deres leiligheter, med beskjed om å ordne opp.

Hotellene blir også varslet. Vi har forståelse for at en aldri kan gardere seg hundre prosent mot at det foregår prostitusjon på et hotellrom. Men vi har ikke støtt på problemer i samarbeidet med hotellene. De har full forståelse for vår jobb, og gjør det de skal gjøre når dette blir avdekket, sier Christoffersen.

Politiet er godt fornøyd med utfallet av aksjonen, ifølge Christoffersen.

— Dette er en form for kriminalitet som det er viktig å bekjempe. Vi vil gjøre det vi kan for å forhindre at denne type virksomhet får fotfeste i Bergen. Vi ser at de som driver med hallikvirksomhet og menneskehandel ofte er multikriminelle og driver med andre typer kriminalitet, som narkotika, sier han.