Sogn og Fjordane politidistrikt fortalte i går om opprullingen av et landsomfattende nettverk innen doping og narkotika. Ifølge politiet startet saken med en økende voldstendens i Førde. Politiet merket seg at enkelte personer på kort tid ble unormalt store og kraftige, og at flere ble innlagt på psykiatrisk sykehus.

— Vi mente dette kunne knyttes til anabole steroider, sa etterforskningsleder Gunnar Englund på pressekonferansen.

Basert på nettsalg

Politiet har nå pågrepet til sammen 63 personer i et system som har vært basert på internettsalg, der kunder med eget brukernavn og passord kunne handle de forbudte substansene.

— Vi snakker om tilsynelatende legale internettbutikker, der de innvidde på denne måten kunne handle så å si bakveien, forklarte førstebetjent Gunnar Englund ved Førde og Naustdal lensmannskontor.

Overfor Bergens Tidende forteller Englund at politiet under den omfattende etterforskningen har kommet over rundt fem slike internettsteder, men at det kan eksistere langt flere som driver ulovlig salg av eksempelvis anabole steroider på nett.

— Vi har ingen grunn til å tro at vi har full oversikt over dette markedet på nett, sier Englund.

Og det har han antagelig rett i.

Fornøyde kunder

For bare et par enkle nettsøk unna, på en side politiet sier de ikke kjenner til, finner BT dopingmidlene helt åpent til salgs, uten at du trenger å oppgi verken passord eller brukernavn. Det er bare å bestille fra den oppgitte e-postadressen.

Folkene bak nettstedet oppgir at de har drevet lokalt salg siden januar 2005, og internettsalg fra august 2005, og at de har en mengde fornøyde kunder:

— Vi har siden vi startet med nettsalg hatt en enorm pågang av kjøpere. Vi har også en større mengde faste brukere, som enten handler av oss for å selge videre lokalt, heter det i presentasjonen.

- Relativt lave straffer

Politiet i Sogn og Fjordane ønsker ikke å kommentere hvorvidt personer bak de ulike nettstedene nå er en del av straffesaken, men bekrefter at kjøp og salg i det store skal ha blitt avtalt på ulike nettsteder.

Nettverket skal først ha fokusert på anabole steroider og penger, deretter investert utbyttet i få og store narkotikaparti. Politiet mener nettverket har satset på steroider fordi straffene er relativt lave.

— Men vi ser likevel at domstolene reagerer strengt. En mann i Sunnfjord er dømt til ett år og fire måneders fengsel kun for sin sjåførrolle. Han har kjørt til Sverige og hentet et parti steroider for en kamerat. Han er også fradømt førerkortet for alltid, sier politiadvokat Lisa Refsnes.

Fåtall dømt så langt

  • Dette er en sak der store penger og mange personer er involvert. Anabole steroider er et langt større samfunnsproblem enn det politiet har vært klar over. Det er et stort marked, og store penger å tjene, sier politimester Johan Brekke i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Nesten alle sakene er ferdig etterforsket, men kun 12-15 personer er så langt dømt. Det er medvirkningssaker som først kommer for retten, deretter de «store fiskene».

Nå skal politiet i Sunnfjord overføre sin nye kunnskap om steroider, miljøet og metodene til resten av Politi-Norge.

PILLEBESLAG: Her er noe av beslaget som politiet har gjort i saken. Politiet regner med de har gjort beslag av anabole steroider for opp til tre millioner kroner.
POLITIET