Det var klokken 02.00 natt til onsdag et arbeidstog plutselig måtte bråbremse midt inne i den 7600 meter lange tunnelen, skriver avisen Bygdanytt i dag.

Klarte å stanse

Føreren oppdaget plutselig fire ungdommer som spaserte på skinnegangen i den kullsvarte tunnelen. De fire ungdommene hadde ikke lykter, men lyste foran seg med mobiltelefon. Toget klarte heldigvis å stanse, og tok med seg ungdommene til Arna stasjon. Der ble de overlevert til politiet.

Politioverbetjent Rune Løland ved Arna og Åsane politistasjon forteller til bt.no at en av guttene er 14 år, to er 15 og en 16 år gammel.

— Vi ble kontaktet av jernbanefolkene og plukket guttene opp på stasjonen. De hevdet overfor folkene våre at de ville rømme til Sverige, men ikke hadde penger og at de derfor hadde gått gjennom tunnelen, sier Løland.

Guttene var hjemmehørende i Loddefjord og Fana, og ble kjørt hjem igjen av politiet. Dersom det kommer en anmeldelse, vil politiet gå videre med saken.

- Kunne endt tragisk

Sikkerhetssjef ved Jernbaneverket region vest, Vidar Westrheim, er rystet over hendelsen.

— Dette kunne endt virkelig tragisk. Vi vil sterkt fraråde folk fra å gjøre sånt. Tunnelen er trafikkert døgnet rundt, og det er stummende mørkt der inne. Dette var et arbeidstog, som bare går i rundt 40 km/t. Et passasjertog går gjerne i 140 km/t gjennom tunnelen, og ville ikke hatt sjanse til å stoppe, sier Westrheim til bt.no.

Regionsjef Truls Hegrenæs i Jernbaneverket sier at det er vanskelig å hindre folk dersom de absolutt ønsker å ta seg inn på skinnegangen. Han omtaler de unge guttenes spasertur som "forferdelig ufornuftig".

100 tog i døgnet

Ulrikstunnelen er Nord-Europas mest trafikkerte ensporede tunnel. 100 tog kjører gjennom tunnelen hvert døgn.

Ungdommene må ha klatret over gjerdene ved Bergen stasjon for å ta seg inn på skinnegangen. Jernbaneverket har inspisert gjerdene etter nestenulykken, uten å finne hull eller andre mangler.

— Folk må holde seg unna skinnegangen. Det er strømførende kabler der som kan være livsfarlige, understreker Westrheim. Han har bare hørt om ett lignende tilfelle, og da ble den spaserende mannen stanset et lite stykke inne i tunnelen.

LIVSFARLIG: Vanligvis skal det ikke være folk i nærheten av skinnegangen ved Ulrikstunnelen. Dette er et arkivbilde fra åpningen av tunnelen.
ARKIV