Det er ikke katt og kaniner og et romantisk liv på landet det unge tyske paret er ute etter.

– Vi har ganske normale drømmer, sier Janine Nowak.

Hun snakker om barn i trygge omgivelser, bedre betalte jobber, bedre velferdsordninger, et mindre oppjaget tempo og vakker natur.

– På disse områdene er fremtidsutsiktene våre temmelig dårlige i Tyskland. Vi har flyttet til Norge fordi vi tror på et bedre liv her, sier hun.

Begge sa opp jobbene sine i sommer. Janine Nowak har vært forsikringsagent siden hun var ferdig med videregående, mens Christian Zander er rørlegger.

– Når lånet var betalt hver måned, var det ikke penger til stort annet enn å overleve. Ikke til noe ekstra. Det er Janine som oftest fører ordet.

Lokket av finvær i april

Kaffen er klar i sokkelleiligheten som de to allerede har klart å gjøre hjemmekoselig. Inne fyrer de i ovnen. Utenfor mangler bare Noas ark. Noen der oppe må være besatt av nedbørsrekorder. Under mer normale forhold ligger leiligheten et steinkast fra sjøkanten. I dag er det springflo, så vi snakker om et lite «lusekast».

– Ja, været er det som har overrasket oss mest siden vi kom i oktober. Vi var her for første gang på ferie i april. Da hadde vi tre uker med finvær. Den siste uken var det så varmt at jeg kunne gått i bikini.

Likevel var det ikke været i april som fikk det unge paret til å brenne alle broer for å satse fremtiden i Norge, bedyrer Janine.

Traff en tysker på Sandven

– Vi har lenge interessert oss for de nordiske land og lest historie om forholdene her. Da vi dro hit i april var det for å sjekke om alt stemte.

Helt bom kan det ikke ha vært. De dro tilbake til Tyskland, solgte gradvis bil, møbler, leilighet og begynte på norskkurs. Alt måtte gjøres om i penger og språk når de skulle starte helt på nytt i Norge.

– Men hvorfor Øystese?

– Da vi var her i april var vi innom på Sandven hotell i Norheimsund. I resepsjonen der traff vi en tysker. Han ga oss mobilnummeret og senere hjalp han oss med denne leiligheten. Derfor ble det Øystese.

Blir neppe Bergen

– Men det er litt forskjell på Øystese og Berlin. Hele Norge har bare 4,5 millioner innbyggere.

– Det er nøyaktig like mange som er arbeidsledige i Tyskland, avbryter Janine.

– Så neste stoppested kan like godt bli Bergen?

– Neppe Bergen. Det er billigere og vakrere på de mange små stedene utenfor byen.

– Noe inntrykk av nordmenn så langt?

– De virker ukompliserte og vennlige. Systemet her er mindre byråkratisk og hierarkisk. Ikke minst er tempoet mindre oppjaget og det gjør folk roligere.

Andre kommer etter

– Og familien i Berlin synes det er helt greit?

– Familie og venner var lei seg for at vi skulle flytte så langt vekk. Men etter hvert forsto de godt hvorfor vi dro?

– Er det andre i familien som sysler med samme tankene?

– Min mor på 43 år vil også gjerne flytte. Og min søster på 16 har allerede bestemt seg for at hun vil vekk fra Berlin. Hun snakker foreløpig om New Zealand. Men hun kommer hit til Øystese i julen.

Janine skifter stadig språk. Først norsk, så litt engelsk, og til slutt tysk når ordene uteblir for lenge.

Rart med språk

– På språkkurset lærte vi bokmål. Her i Øystese snakker de nynorsk. Det var veldig rart.

Men den nye norskoppdagelsen har ikke skremt verken Janine eller Christian.

– For første gang i livet skal vi lære oss et nytt språk helt skikkelig. Og det må vi lære veldig fort. Vi vil integreres. Janine snakker med bestemt stemme og språket er norsk.

Det valget har de allerede tatt. Berlin ligger bak dem. Neste skritt fremover er jobb.