— Noen gidder ikke kjøre bort her. Andre er redde for å komme for sent tilbake for å hente turistene i sentrum. Skal jeg kjøre fra Festningskaien for å hente turister på Bryggen, må jeg rundt Galleriet først. Da går det fort 10–15 minutter, sier sjåfør Svein Hordnes i Turistbuss Bergen.

Sperrer for taxi og rutebuss

Fredag skrev BT om fortvilte taxisjåfører og sjåfører på rutebusser. Når turbussene parkerer i taxi- og busslommer kan de i perioder verken stoppe på holdeplassen eller ta imot taxikunder.

Men Bergen kommune har laget en ordning som bare noen få sjåfører benytter seg av. De kan nemlig kjøre til Festningskaien og parkere der mens turistene tar turen opp på Fløyen eller spankulerer over Bryggen.— Vi vil følge opp dette og må gå kraftigere til verks hvis bussjåførene gir blaffen å følge dette. De skal ikke parkere i busslommer eller på taxiholdeplasser, sier fungerende byrådsleder Harald Victor Hove (H).

Han blir selv med til Festningskaien for å se hvor mange som bruker den. Idet vi ankommer i 12-tiden er det helt tomt her. Etter hvert ruller to busser fra Turistbuss Bergen inn.

Svein Hordnes er en av sjåførene som parkerer mens han venter på neste last cruiseturister. Like etter kommer kollega Ronny Rong. Ellers er det helt tomt på området som Bergen kommune og Havnevesenet har stilt til disposisjon i turistsesongen.

Vekter passer på

Jostein Nesse i Turbuss Vest har tidligere hevdet at det ikke er plass til alle bussene på Festningskaien. Dermed blir det ventetid på Bryggen.

SKAL BARE ...: Busser fra Turbuss Vest er parkert i taxilommene på Bryggen.
Marie Havnen

Det er ikke helt slik vekter Sam Aron Sandal ser det. Han er plassert på området hver dag fra klokken 10–17 i sommer for å hjelpe både norske og utenlandske bussjåfører. Han har ikke hatt det særlig travelt.— Det er kanskje tre busser her hver dag i snitt. Jeg skriver det ned, det er en del av jobben min, forteller Sandal.

— Det kan ikke stemme. Vi bruker dette området mye. Vi skal stå på Festningskaien til guidene ringer oss, det har sjåførene fått beskjed om, sier eier og daglig leder Jostein Nesse i Turbuss Vest.

Han mener det er de utenlandske sjåførene som skaper kaos i sentrum, særlig rundt Fløibanen.

— Vi prøver å kjøre fortest mulig unna og stille oss på Festningskaien, sier Nesse.

Vet om parkeringsmulighetene

— Bergen sentrum er et relativt lite område med stor aktivitet i sesongen. Dermed blir det en del begrensninger i parkeringsmulighetene når vi skal få turistene ut til de store attraksjonene. Men våre turbussjåfører er godt informert om muligheten til å parkere på Festningskaien og andre steder i byen, sier kommunikasjonsleder Kåre Enæs i Tide Buss.

— Men må turistene blir kjørt fra dør til dør rundt i et så lite sentrum som Bergen?

— Vel, det er det de forventer og betaler for, sier Hordnes.

I fjor var det første året turbussene kunne parkere på Festningskaien. En vekter var da i sentrum for å sende bussene mot kaien, samtidig som de fikk beskjed om at det ikke er lov å parkere langs veien eller i buss- og taxilommer.

I år droppet kommunen å engasjere en vekter, og regnet med at dette skulle gå av seg selv.

— Det har ikke vært fullt på Festningskaien, så det er ikke det som er problemet. Og det er ikke de utenlandske selskapene som lager mest problemer i byen, det er det sjåfører fra norske selskaper som gjør. Det er de tilbakemeldingene vi har fått, sier Hove.

Vil ikke bøtelegge

Hove vil ikke true med å begynne med å bøtelegge sjåførene.

— Men det spørs om vi ikke må ha en vekter på plass i sentrum neste år for å få bussene til å parkere her, sier Hove.

Han legger til:

— Dette er det beste vi klarer. Alle vil selvfølgelig laste av turistene ved Bryggen eller Fløibanen og vente der, men det går ikke.

Rong er oppgitt over parkeringsmulighetene for turbusser i Bergen. Han mener situasjonen er langt bedre i Oslo.

— Privatbiler tar våre parkeringsplasser ved Fløibanen og taxier tar våre parkeringsplasser ved Jernbanen. Da er det ikke så lett å finne en plass i sentrum for oss, sier Ronny Rong.

— Vel, hadde alle sjåførene parkert her på Festningskaien så hadde dette fungert, sier Hordnes.

NESTEN TOMT: Det koker i byen, som er full av turister og turistbusser. Men på Festningskaien finner vi to turbusser og masse ledig plass. Fungerende byrådsleder Harald Victor Hove (til v.) sjekker området, hvor vi treffer på bussjåførene Svein Hordnes (i midten) og Ronny Rong.
Marie Havnen