I fjor sommer holdt konen til John Martin Ledang på å bli drept av en dansk biltyv. Et kaldt hode fra en dansk hundetrener, var med å redde livet hennes.

— Hadde det ikke vært for den innsatsen Lise Lotte Christensen gjorde rett etter ulykken, så er det ikke sikkert at jeg hadde hatt noen kone i dag. Hun tenkte kaldt og klart, sier John Martin Ledang.

Sammen med døtrene Mariell og Natalie, er Sotra-familien tilbake i Danmark for å vitne i rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha kjørt over Nina Ledang (39)

Ble ranet av biltyv

I fjor sommer hadde familien vært på en to ukers biltur i Italia da de stoppet i Næstved i Danmark ved et større kjøpesenter.

Mens de handlet oppdaget de at en biltyv var i ferd med å bryte seg inn i bilen deres.

— Han hadde gått inn i den låste bilen lett som ingenting. Det var midt på dagen og fullt av folk rundt.

Tyven skulle stoppes. Men han ga seg ikke. Han satt seg inn i en Mazda og begynte å ruse motoren og gjorde seg klar til å kjøre, selv om både Mariell og moren sto foran og ved bilen.

Så moren ligge under bilen

John Martin klarte å stikke hendene inn gjennom den åpne bilruten til mannen, og vrenge på rattet. Så skjer det tragiske. Mariell, som allerede er blitt påkjørt av biltyven forklarer det slik.

— Jeg ser at han klarer å kjøre av sted, og under bilen ser jeg noen sko og en bukse. Jeg skjønner at det er en person som ligger og rister mot grusen under bilen, men jeg skjønner ikke at det er mamma, sier Mariell.

Men plutselig innser at det er hennes egen mor som har havnet i klem under bilen. Situasjonen på parkeringsplassen er panisk, folk stimler til. Biltyven stopper opp, og kommer ut av bilen. Han får beskjed om at det ligger et menneske under bilen, og dukker selv under for å se.

— Han fikk et tomt uttrykk i ansiktet og bare løp, forteller Mariell.

Trodde hunden var påkjørt

Samtidig med at tyven løper, er dyretreneren Lise Lotte Christensen i nærheten. Hun hadde hørt masse skrik og rop. Hun hadde sett en mann løpe fra stedet og trodde det hadde skjedd en ulykke. Siden hun hadde sett en hund rett før, trodde hun at den kunne ha blitt påkjørt.

Hun ville hjelpe siden hun kan en del om dyr. Da hun gikk frem til bilen for å se under, så ser hun at det lå et menneske der.

— Jeg kan ikke glemme det synet. Fortsatt i dag tenker jeg på hvor lite plass det er under en Mazda, sier Lise Lotte.

Sammen med flere andre fikk hun organisert livreddende førstehjelp og ringt ambulanse. En gjeng med sterke menn fikk løftet bort bilen på første forsøk. Et sukk av lettelse gikk gjennom de som sto rundt da bilen var borte. Det første Lise Lotte gjorde, sammen med en annen sykepleier og Ninas ektemann, var å rense luftveiene og de kunne se at Nina pustet selv. Hun lå i en blodpøl på bakken.

— Det er helt utrolig at hun kunne overleve, man skulle ikke tro at det var mulig, sier Lise Lotte.

Bor på aldershjem

Hun kan fortelle at nesten-bildrapet på Nina vakte stor oppmerksomhet i Danmark. Det som gjorde sterkest inntrykk på mange var at gjerningsmannen forlot stedet, og at han ikke meldte seg før han ble oppfordret av sin familie til å gjøre det.

I dag begynner rettssaken mot ham, og både John Martin og døtrene skal vitne.

Konen blir hjemme, hun må fortsatt ha hjelp til stort sett alt etter en lammelse på venstre side av kroppen. En skade i hjernen har ført til at hun har fått taleproblemer og hukommelsestap.

De første ukene etter ulykken lå hun på Rikshospitalet i København, deretter har hun vært på Haukeland frem til den 15. mai i går. Nå bor hun på et aldershjem på Sotra, men mannen har fått en avtale med Fjell kommune at han skal få ta henne hjem med lønn fra kommunen som hennes personlige assistent til kommunen får ansatt folk.

— Det har vært en tøff tid i etterkant, men vi er svært takknemlige for at vi fortsatt har en mor og en kone. Ting vil aldri bli det samme igjen, men vi lever i håpet på at hun skal bli bedre, sier John Martin.

Helge Skodvin
TOR HØVIK