• Dette er nesten bybane, men jeg ombestemmer meg ikke likevel når det gjelder den virkelige bybanen, sa byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen, da hun i ettermiddag klippet snoren på Gaia Trafikks nye trolleybuss.

Men fin er den, med lav innstigning og lavt gulv helt gjennom, til glede for rullestolbrukere og dem med barnevogn. Påfallende er også vinduene, som er mye større enn på de bussene som nå skal ut av bruk.

I løpet av sommeren skal seks slike nye trolleybusser setter inn i rute 2, Birke-lundstoppen-sentrum, som Gaia-ledelsen forresten har omdøpt til Landåslinjen. Bussen er produsert av MAN Neoplan i München, og prisen for hver av dem ligger på rundt 6 millioner kroner.

Administrerende direktør Arne Buanes takket Bergen kommune ved byrådslederen for den økonomiske støtten som gjør det mulig å holde oppe en trolleybusslinje, som for øvrig er den eneste i Norden.

— Og Nordens mest miljøvennlige busslinje overhodet, som Anne-Grete Strøm-Erichsen presiserte.

Et helt nytt trekk ved de nye trolleybussene, er at de foran bærer navn til kjente personer fra Landås. Den første bussen heter Hans Wiers-Jensen, som er kjent for å ha skrevet det mest erkebergenske av alle skuespill; nemlig Jan Herwitz. Bussene som følger vil hete Sofus Madsen, Gerhard Gran, Nordahl Rolfsen, Adolph Berg og Kristofer Janson.

MER KOMFORT: Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen og Gaia-sjef Arne Buanes prøver landgangen på den første nye cruisebussen som skal trafikkere Landåslinjen.
FOTO: JOHN LINDEBOTTEN