EVA RØYRANE

-Mine foreldre er begge landsens folk, de må nok gi meg en utstrakt hånd, smiler 18 år gamle Jak Rinde Hestnes.

Femmeren i nynorsk er sikkert et forbigående fenomen. Fra ungdomsskolen har han en sekser i dette faget også.

-Det hjelper å lese bøker på nynorsk. Foran en nynorskprøve leste jeg Bikubesong av Frode Grytten. Det lønte seg, sier Jak som går i klasse 3A på Tanks skole.

Ikke gravalvorlig

-Jeg har alltid klart meg greit på skolen, forklarer den unge mannen når vi ber om en forklaring på denne voldsomme ansamlingen av svært gode karakterer.

-Dessuten er jeg heldig som går på en skole med fint miljø og dyktige lærere. I klassen er vi tre kamerater som samarbeider mye. Vi konkurrerer oss imellom og har det veldig gøy, forteller han.

-Vi spøker med faget og tøyser med lærerne, alt kan ikke være så gravalvorlig hele tiden, sier han og vi få en klar fornemmelse av at denne trioen ikke er blant de aller stilleste guttene i klassen.

12 år med fotball

Ikke sitter de inne hele ettermiddagen og gjør lekser heller.

-Det kan ikke handle om skolen hele tiden. Jeg liker å bruke fritiden til andre ting. Vi hører mye på musikk, kjører scooter, er på fjellet på snøbrett eller ski, eller driver med forskjellige gutteting innendørs. Jeg har dessuten spilt mye fotball i mitt liv, tolv år for Eidsvåg, sier Jak.

-Mye er gjort hvis vi følger med i timene. Det blir mest hjemmejobbing foran de store prøvene. Historieleksen tar jeg gjerne på bussen om morgenen.

Teknologi neste

Han ser frem til russetiden og håper å få gjort unna militærtjenesten fra kommende høst.

-Jeg søker på en ettårig lederutdanning i Forsvaret, får jeg ikke plass der, blir det sikkert Garden på meg, sier Jak, som siden tror han kommer til å studere teknologi i Trondheim.

Yndlingsfagene hans er nemlig gym, matte og fysikk.