Det har bøttet ned over Bergen i dag, og det gir seg ikke med det første. Både Storm og Meteorologisk institutt varsler våte dager til langt ut i neste uke.

— Det er åpenbart at høsten har kommet over oss med en våt og vindfull værtype. Vi har så smått begynt å snakke om snøgrenser også, sier Martin Grønnevet, meteorolog i Storm Geo.

I går kom det 14,7 mm regn i Bergen. De neste syv dagene er det meldt totalt over 100 mm nedbør i Bergen, men de lokale variasjonene er store. Enkelte steder kan det i dag og i morgen komme 40-50 mm regn, ifølge statsmeteorolog Anne Solveig Andersen.

Fare for jordskred

Norges vassdrags- og energidirektorat sendte tirsdag ut følgende varsel:

«Vannføringene vil øke raskt i mindre og mellomstore vassdrag fra tirsdag kveld [men] ventes ikke å overskride nivået for femårsflom. Mye vann i bakken, kombinert med lokalt store nedbørsmengder, medfører økt fare for jordskred. Dette gjelder spesielt i terreng med bratte skråninger, og langs elver og bekker med stor vannføring.»

— Det blir ingen særlig forandring i været fremover. Det kom inn en front som gir sammenhengende nedbør i dag. Det går over til mer bygevær i natt, men det kan fortsatt komme mye nedbør lokalt, sier Andersen.

Akkurat nå ligger et kraftig lavtrykk over Nordsjøen. Dette er på vei inn over Skandinavia, og tar med seg en værtype med regn og vestavind, og kuling enkelte steder langs kysten. Temperaturene i Bergen vil ligge rundt åtte til ti grader.

Unntaket fra tristessen er kommende lørdag, men det varer ikke lenge.

Nattefrost og snø

— Lørdag kommer en liten høytrykksrygg som vil gi iallfall åtte-ti timer med klart vær. Det blir et pusterom for vestlendingene med opphold, og det er godt timet. Lørdagen blir faktisk en nydelig dag, sier Grønnevet.

Med høyttrykket blir det også nordavind og kaldere. Nedbøren faller som snø i fjellet og vi kan natt til søndag få sesongens første nattefrost.

Allerede søndag kommer et nytt lavtrykk inn fra vest, og hele neste uke vil det stort sett være overskyet og byger.

— Vi må nok forberede oss på at været vi har nå varer en stund, sier Andersen.

Særlig søndagen blir det mer eller mindre sammenhengende regn.

— Søndag blir en våt dag, sier Grønnevet.