I 20 av 27 bystyremøter har Husebø vært helt vekke, mens han har hatt behov for avløsning i fire andre. Kun i møtene i oktober 2003, februar 2004 og 6. desember 2004 var Husebø på plass hele tiden.

Det viser en gjennomgang Bergens Tidende har gjort i protokollene for bystyret. Undersøkelsen avslører enorme forskjeller i hvor ofte de ulike politikerne melder fravær til møtene. Mens tre aldri har hatt behov for vikar, utmerker andre seg ved å være borte nesten alltid.

Jobb i Wien

Verst av alle er Stein Husebø, legen som sørget for at Pensjonistpartiet gjorde et brakvalg i 2003. I løpet av kort tid angret han partivalget, og meldte i oktober 2004 overgang til Arbeiderpartiet. BT har regnet ut at legen bare har tilbrakt rundt 32 timer i bystyresalen i hele perioden.

– Da jeg sa ja til å være kandidat for Pensjonistpartiet gjorde jeg oppmerksom på at jeg ville være i utlandet store deler av året på grunn mitt engasjement i Wien, forklarer Husebø.

Han lover bedring:

– Jeg vil nå endre noe i min jobbsituasjon, slik at jeg kan være mer i Bergen. Til glede for min familie og forhåpentligvis også for bystyret, sier han.

Tar ikke betaling

I forbindelse med partibyttet sa Husebø at han manglet motivasjon til å stille for Pensjonistpartiet. Han ønsket dessuten å sitte i helse— og sosialkomiteen, fordi han mente det ville være den riktigste bruken av ressursene hans.

I stedet havnet han i komité for finans, kultur og næring. Også der glimrer han med sitt fravær. I år har han for eksempel vært borte på samtlige møter. Til gjengjeld har han heller ikke fått betaling. Husebøs første honorar for komitéjobben måtte han betale tilbake fordi han ikke stilte, og siden har han ikke tatt ut honorar verken for bystyre eller komité.

– Med mitt store fravær ønsket jeg ikke å belaste kommunekassen, sier han.

Sjåfør og prest

Lørdag skrev BT om Trond Tystad, som høster kritikk for å jobbe som spinninginstruktør samtidig som bystyremøtene finner sted. Men Tystad er ikke den eneste som opplever at jobb og demokratiets plikter kolliderer.

Kenneth Rasmussen fra Demokratene er en annen gjenganger på fraværslisten. Bussjåføren ble kjendis da han iført Gaia-uniform inntok bystyret i siste liten til å stanse Clear Channel-avtalen i høst.

– Jeg begynner på jobb klokken fem om morgenen. Derfor har jeg gått tidligere for å få hvilt ut. Vi er pålagt åtte timers hviletid, forklarer Rasmussen.

Prest og Ap-medlem Thor Brekkeflat pleier også ofte å snike seg ut av salen litt utpå kvelden.

– I perioder er det vrient å kombinere prestejobben med lange møter, sier Brekkeflat.

Klager på møtemaraton

Mange av fritidspolitikerne klager på at flere og flere av bystyremøtene begynner for tidlig på dagen. Bystyret har tre såkalte heldagsmøter i året. De starter klokken 10 og varer til 22.30. I tillegg er det gjort forsøk med å begynne klokken 14 i stedet for 16.

– Det er uting at heltidspolitikerne vil starte tidligere fordi det er bekvemt for dem. Det er ikke bare å gå fra jobben for oss andre. Jeg har også en forpliktelse overfor min arbeidsgiver, sier Arne Voll (Frp), som jobber i Gjensidige.

Han får støtte fra Tore Nepstad (H)., direktøren ved havforskningsinstituttet som i vår trakk seg fra bystyret.

– Jeg har mye reisefravær i jobben Det var ikke riktig å fortsette verken for meg selv eller de jeg er satt til å representere.

– Må passe hunden

Ikke alle bruker jobben som unnskyldning. BTs rundspørring viser at familie og sykdom også er hyppige årsaker til fravær. Mest original er Ragnhild Hedemann (SV), som må forlate bystyret for å ta seg av hunden sin (se grafikk).

Til tross for stort fravær, vil flere av politikerne ta gjenvalg. Det gjelder både Kenneth Rasmussen, Trond Tystad, Thor Brekkeflat og Chiku Ali. Andre har fått nok – deriblant Stein Husebø og Heidi Havelin.