Det er ikke vanskelig å forstå, for de treffes jevnlig. I går kom fire av klassekameratene sammen til lunsj på Hotel Norge.

De skulle egentlig vært seks, men en av dem ble syk, og en glemte avtalen. Men disse fire koste seg med gamle minner, samtidig som de markerte 85-årsdagen til Olvar Duus. Han er yngst i kameratgjengen, Leif eldst og snart 87.

— Du skulle vært her før, for då va vi mange. Det har avtatt med årene, sier Olvar.

Leif Aarlie bodde i Tartargaten, mens Ingemar Eide bodde i Breistølsveien. Han hadde enkel vei til skolen, men tyngre hjemover. Det gikk stort sett greit, men han var likevel litt redd for Finnemann og hesten hans.

Finnemann

— Hadde Finnemann hest?, utbryter Olvar.

— Ja, han kjørte en flatvogn for «Storolsen» så vi kalte han, kolonialhandleren på Mathismarken. Husker dokker ikkje det?

— Nei, no må vi skåle, sier Olvar.

— Ka ska vi skåle for då?

— For frøken, vel!

Og så skålte de for frøken Karen Jaunsen, for hadde hun levd ville hun blitt 100 år i går.

Frøken Jaunsen var skjønn, et unikum. Det er de alle enige om.

Guttene sluttet på folkeskolen i 1934, og ved 50-årsmarkeringen var hun med dem. Men da het hun fru Hopland, etter at hun giftet seg med lærer Hopland.

— Hun hadde 32 gutter å holde kontroll på, og det var ikke så lett, sier Ingemar Eide.

Akkurat det kan Albert Magnus Sagevik skrive under på.

— Det var en vill gjeng, sier han. Albert Magnus har belegg for ordene også, for han kom til Rothaugen i andre klasse fra Haukeland gamle skole, og har litt å sammenlikne med.

— Der var det jomfruelige tilstander i forhold til Rothaugen, sier han. For Albert Magnus var det et kultursjokk å flytte, men han kom fort inn i kameratgjengen.

Lokten

— Jammen måtte hon tåle mye! Husker dokker lokten i klasserommet?

— Lukten?

— Ja, av 32 skitne gutter, og ingen utlufting der nei.

I syvende klasse hadde de lærer Stuland. Han tok guttene med på avslutningstur til Hardanger, slik mange andre klasser gjorde den gangen. Turen gikk til Norheimsund og videre til Ålvik. Derfra tok de båt til Ulvik og overnattet på Brakanes hotell, før toget hjem igjen til byen neste dag. To dager og 13 kroner for hele herligheten. Den glemmer de aldri.

Men de kronene var ikke lett å skaffe. Tre av guttene solgte aviser, Duus BT ved Stender, Aarlie sto ved Holbergstøtten, mens Ingemar hadde sin faste plass på Engen.

— Eg skjønner at eg har hatt det godt, sier Albert Magnus Sagevik. Han fikk gå videre på middelskolen og gymnas på Tanks, i klasse med Kristian Ottosen. I 1940 var han russ, men den feiringen, og eksamen også, ble avlyst. 9. april var siste skoledagen. I 1941 begynte han i Norges Bank, i 46 år var han på Florvåg Bruk. Han laget den første hyttekatalogen.

Savner et klassebilde

46 år er imponerende, men Leif kan skilte med 48 år på Bergenske, der han var transportsjef for lastebilene. Det er ikke den bedrift, den gate eller den kai han ikke kjenner.

Disse karene er spekket med erfaring. Albert var i Matrefjellene med Bjørn West, mens Leif begynte sin karriere i transportbransjen som sjåfør til Espeland-leiren. Her ble han bindeleddet fangene og friheten og smuglet brev og meldinger ut og inn i leiren. For innsatsen er han belønnet med kongens fortjenstmedalje og hedret som XU-agent. Den siste henger høyt.

Da han giftet seg, syklet de to til Sunnfjord. Det var bryllupsreisen deres, men da de kom tilbake til byen sto Gestapo klar og arresterte ham.

  • Har dere klassebilde fra Rothaugen.

— Nei, dessverre, sier Ingemar.

— Lærer Hopland hadde ikke sansen for sånt, dessuten var det ingen som hadde råd. Men du kan tro vi har savnet det. De eneste bildene vi har fra skoletiden, er noen som ble tatt på turen til Hardanger.

FEIRET med kameratene sine. I går fylte Olvar Duus 85, og feiret den med klassekameratene fra Rothaugen skole. De blir fort enige om at det nå snart er 79 år siden de begynte i første klasse. Fra venstre Leif Aarlie, Ingemar Eide, Olvar Duus og Albert Magnus Sagevik.
ØIVIND ASK