— Det har vært et varmt år, er konklusjonen vi kan trekke. Nedbørsmessig var det ganske normalt, sier meteorologkonsulent Knut Sætre ved Værvarslinga for Vestlandet.

2008 går inn i historien som det nest varmeste året i Bergen på 100 år. I gjennomsnitt var temperaturen 8,9 grader. Det holder ikke mot rekorden i 2006, da var gjennomsnittstemperaturen 9,3 grader.

En ny rekord

Den aller varmeste dagen var 29. juli. Da krøp gradestokken helt til 31,3 grader, og gjorde dagen til den fjerde varmeste på over 100 år.

— Varmerekord? Jo takk, det har vi kjent, sa søstrene Ingunn og Hilde Nielsen i juli.

Aller varmest var det i 1947, da bergenserne opplevde 31,8 grader. På annen- og tredjeplass kommer 16. og 17. juli 2003. Fjorårets julimåned var den nest varmeste på over 100 år, med en middeltemperatur på 18 grader. Bare juli i 2003 har vært varmere.

En ny varmerekord har det blitt i år: Det var 11 dager med over 25 dager i juli. Gjennom hele året var det 60 dager over 20 grader, og det skyver 2008 inn på fjerdeplass. Rekorden er fra 2006, da vi hadde 70 dager over 20 grader.

Våteste døgn

Selv om slutten av året kanskje føltes noe våt, var ikke 2008 noe nedbørsår å snakke om.

– Det var 2552,4 millimeter nedbør, mens normalen er på 2250 millimeter. Der ligger vi bare 13 prosent over normalt, sier Sætre.

Det våteste døgnet var 24. oktober. Da blåste det også så kraftig at Sotrabrua måtte stenge.

Denne oktoberdagen falt det 74,1 millimeter nedbør ved målestasjonen på Florida. Heller ikke dette er spesielt bemerkelsesverdig. Det har flere ganger falt over 100 millimeter nedbør i Bergen, og det døgnet raset ved Hatlestad terrasse gikk, falt det hele 156 millimeter regn.

Kald start på det nye året

Klokken 19 første nyttårsdag ble det målt minus 0,5 grader i Bergen sentrum.

— I natt blir det minus fem-seks grader, sier vakthavende meteorolog Olav Krogsæter ved Storm Weather Center.

Store lokale forskjeller

Det er kuldegrader over hele fylket torsdag kveld, selv på de ytterste holmene på kysten, ifølge meteorologen.

— På stille klarværsnetter er det store lokale forskjeller. I Fana kan temperaturen komme ned i minus ti grader natt til fredag, sier Krogsæter.

På Finse er det minus 22 grader torsdag.

Skyer til fredag

Fredag er det meldt fint vær og sol på dagtid. Men på ettermiddagen skal det skye til.

— Det kommer inn et nedbørsområde som stort sett vil gi sludd og snø. Det er usikkert om det kan bli noe regn på kysten, det ligger helt i grenseland. Men det meste vil komme natt til lørdag, sier Krogsæter.

Strålende søndag

Midt på dagen lørdag skal mesteparten av nedbøren ha passert, og vi får fint vær igjen.

— Det blir strålende sol og godt med kuldegrader på søndag. Det ligger an til å bli veldig fint, med flotte forhold i fjellet, sier Krogsæter.

Vekslende neste uke

Værutsiktene for neste uke er svært variable, ifølge varselet.

— Det kan se ut som om vi får fint og dårlig vær annenhver dag neste uke. Mesteparten av mandagen ser fin ut, men så kommer det et nedbørsområde inn på tirsdag. Det blir fint onsdag og nedbør torsdag, sier Krogsæter.