— Stabil flytrafikk er avgjørende for at vi skal kunne drive forutsigbart og tjene penger, sier Nina Askvik, administrerende direktør ved Hotel Norge i Bergen.

Grunnet flystansen måtte en asiatisk gruppe natt til i dag ta en ekstra overnatting på hotellet. Gruppen skulle egentlig videre med fly til Sverige.

— Slutten av denne uken har vært rolig, men i neste uke er det fylt opp med konferanser. Det kan bety store problemer for både arrangører og oss dersom flyene fremdeles står på bakken.

- Er det mange som per i dag ikke kommer seg videre og blir boende på hotellet?

— Det er alltid noen som får problemer når flytrafikken lammes, men folk er stort sett veldig kreative med tanke på å finne alternative transportmuligheter.

- Har dere fått avbestillinger fra bekymrede kursarrangører?

— Nei, ikke foreløpig, og vi håper ikke det skal bli nødvendig heller, sier Hotel Norge-sjef Nina Askvik. Denne helgen er hotellet fylt opp med gjester fra nærområdene.

Leide buss

På Clarion Hotel Bergen Airport var gårsdagen særdeles travel.

— En stor konferanse ble avsluttet, og det var ganske hektisk aktivitet her når alle skulle reise. Mange hadde selvsagt basert seg på fly, men endte opp med å leie buss både til Trondheim og Oslo, sier administrerende direktør Sølvi Solmunde.

Fra tirsdag i neste uke er det på nytt fullt kjør på konferansefronten, og Solmunde håper askeskyen er forsvunnet til da.

Snart sommer

Erling Falch Monsen er administrerende direktør i Bergen Hotel Gruppen. Han er mest opptatt av hvor lenge flyforbudet vil vare.

— Mai er rett rundt hjørnet, og så starter ferien. Det blir veldig spennende å se hvordan dette utvikler seg, sier han.

Aldri så galt at det ikke er godt for noe, er det et ordtak som heter. Natt til i dag hadde Monsens hoteller ca. 90 ekstra overnattinger av gjester som ikke kom seg av gårde med sine planlagte flyavganger.

— Hurtig inn og hurtig ut. Det er konferansekonseptet i våre dager. Da kan man bare tenke seg hvilke utslag det kan få dersom flystansen blir langvarig, sier Monsen.