Kapasiteten er sprengt ved Poliklinikk for seksuelt overførbare sykdommer, opplyser avdelingssykepleier Øygunn Leite Kallevik.

— Vi er blitt nødt til å avvise folk de siste dagene, sier hun til bt.no.

I sommer oppsøkte rundt et dusin pasienter klinikken på Haukeland hver dag. Etter ferien har antallet steget til godt over 20.

Unge ikke flaue

Den typiske pasienten er 18-20 år gammel, og mange ønsker å testes etter at en tidligere partner har fått påvist smitte. I motsetning til godt voksne som oppsøker klinikken, virker det som om de yngste ikke synes det er pinlig å oppsøke klinikken, ifølge avdelingssykepleieren.

— Voksne folk trenger ikke å føle seg flaue for å komme hit. En kan godt få kjønnssykdommer selv etter å ha vært gift i 100 år, for eksempel av herpes fra munnsår, sier hun.

Syden-smitte?

Hun vet ikke om rusjet den siste tiden skyldes risikoatferd i ferien.

— Noen har helt sikkert vært i Syden og blitt smittet, men vi vet ikke hvor mange, sier Kallevik.

Klinikken anbefaler folk å ta med kondom når de skal ut og reise, selv om de ikke planlegger å ha sex. De ønsker også å gjøre folk oppmerksomme om at det ikke alltid er mulig å teste seg for alle kjønnssykdommer.

— Kjønnsvorter og herpes kan vi bare påvise når pasienten har utbrudd, sier sykepleieren.

Klamydia-boom

Flere kjønnssykdommer øker sterkt blant unge voksne for tiden: herpes, klamydia og kjønnsvorter. Sykdommen klamydia er sammen med mopedulykker den vanligste grunnen til at nordmenn oppsøker lege etter ferien, melder Dagsavisen fredag.

Også i Oslo har det vært et rusj av unge som har testet seg de siste dagene, ifølge avisen.

Helsepersonell er overbevist om at epidemien henger sammen med at folk ikke bruker kondom. Blant nordmenn bruker bare 15 prosent kondom ved tilfeldig sex. For grekere er tallet 73 prosent, mens 53 prosent av franskmennene tar sine forholdsregler, viser en rapport fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

NERVØSE: Mange bergensere frykter kjønnssykdommer etter ferien.