• Jeg blir mer og mer nervøs for hvert år, innrømmer tønnebålsjef Odd Hugo Eriksen. Likevel er han bålmester for 25. gang i kveld.

75 av årene var det regn, og jeg har også vært med på å feire sankthans i sludd.

Odd Hugo Eriksen

HILDE KRISTIN STRAND

HELGE HANSEN (foto)

Navn: Odd Hugo Eriksen

Alder: 46

Sivilstand: Singel

Aktuell: Er formann i eldre Laksevågs gutters forening og sjef for tønnebålet

— Alt kan gå galt, sier Odd Hugo Eriksen (46), men smiler mens han ser på det nesten ferdige tønnebålet på Laksevåg.

— Bålet kan rase, det verste hadde vært om det forårsaket noe. Jeg blir jo mer og mer nervøs for hvert år, og har spurt meg selv om hvorfor jeg er med på dette gang etter gang. Men det har med det gode miljøet og dugnadsånden å gjøre. Den dagen noen får betalt for tønnebålsarbeidet, er ikke jeg med lenger, sier han bestemt.

Det er dagen før dagen før dagen. Tønnene, som kommer fra Kavli, lukter svakt av rogn, og ennå mangler det noen helt på toppen av bålene. Omtrent 500 tønner går med til det store.

Det er oppholdsvær, men Odd Hugo er ikke optimist. Laksevågs Bueskyttere bygget det første tønnebålet i 1903, og før 100-årsmarkeringen sjekket han hvordan været hadde vært de foregående 99 årene. - Resultatet var nedslående. 75 av årene var det regn, og jeg har vært med på å feire sankthans i sludd, beretter Odd Hugo.

Syvende far i huset

-Det har jo ikke akkurat vært tørt vær den siste tiden. Hvordan får dere fyr på bålet?

— Det er egentlig greit at bålet er litt vått. De øverste tønnene er fylt med parafin. Tre av buekorpsguttene klatrer opp og fyrer i. En gang var daværende kronprins Harald her. Han overleverte en fakkel som noen skulle klatre opp og tenne på med. Men det regnet så fælt at fakkeloverleveringen måtte skje tre ganger, smiler bålsjefen.

Den offisielle tittelen hans nå er underholdnings- og presseansvarlig i Laksevåg Bueskytteres sankthanskomité. I tillegg er Odd Hugo formann i eldre Laksevågs gutters forening.

Tittelen bålsjef er det offisielt buekorpsguttene Jørund Grimelid og Magnus N. Vågenes som har. Guttene har ansvar for å jobbe dugnad og få bålet opp til rett dag. De eldste guttene bygger det store bålet, mens de yngre får øve seg på et mindre. Guttene sover også i telt siste dagene før sankthans for å passe på at ingen tenner på bålet for tidlig. Det var det noen som prøvde på i fjor.

— Hele vitsen med buekorpsene er at guttene skal styre seg selv. Men vi voksne ordner det praktiske, med blant annet salg av mat og booking av artister. Jeg tør ikke tenke på hvilke telefonutgifter jeg har i forbindelse med sankthansfeiringen. Men jeg er med fordi jeg er imponert og glad for at så mange gutter i alderen 14-20 hvert år bruker en måned på å bygge bål, og står her i altslags vær, sier han, og forteller at han var sjef i buekorpset i litt yngre dager.

— Man kan kanskje kalle deg en syvende far i huset?

— Ja, du kan nok det, humrer han.

Menneskekjenner

Odd Hugo er født og oppvokst på Laksevåg, og her bor han ennå. Han skryter av den gode dugnadsånden, det rike foreningslivet og samholdet han mener man ikke finner andre steder. Men han må til sentrum hver dag. Siden 1986 har han vært ansatt på Akvariet, og nå er han butikkansvarlig der.

— Der er det godt miljø og jeg har en spennende jobb. Jeg treffer 50-60000 mennesker i året. Man blir jo menneskekjenner etter noen år, jeg tror ikke noen kan lyve for meg lenger, sier han.

I tillegg til buekorps og jobb, er trav den store hobbyen. Odd Hugo er medeier i en hest, og er med i en gjeng som reiser land og strand rundt på travløp.

— Men så er det ikke tid til flere aktiviteter, sier bålsjefen på Laksevåg.

LANG FARTSTID: I 1981 var Odd Hugo Eriksen for første gang sjef i sankthanskomiteen. Før det igjen var han sjef i Laksevågs bueskyttere. Han har opplevd sankthanser med skiftende vær og både over- og underskudd for buekorpset. Men han gleder seg i år også.