Voss Freestyleklubb var klubben med aller flest deltakere i helgens hovedlandsrenn for ungdom og norgesmesterskap for junior/senior i kulekjøring. Anders var en av vossingene som kom til Eikedalen for å kjøre for edelt metall.

– Jeg er på landslaget, så jeg føler at jeg må gjøre det bra, innrømmer 15-åringen.

Vanskelig bakke

Nettopp derfor var nervene på plass før finalerunden i det som for hans klasse, ungdom, var årets hovedlandsrenn.

– Jeg har hatt litt ryggproblemer, og kjente det fortsatt, forklarer Anders.

I tillegg var bakken ganske vanskelig. Mye «slush» og flate landinger gjorde at vossingen ikke var helt komfortabel.

– I kvalifiseringen gikk det litt for fort, og i finalen kom jeg bakpå på andre hoppet, men jeg fikk til «backflip»-en og svingene i bunnen av bakken, sier Anders, som var en av mange som tok en baklengs salto på sistehoppet.

Selv trodde han at kjøringen ville holde til 2. plass bak klubbkameraten Vegard Fjose. Derfor var han overrasket da det var hans navn som ble ropt opp aller sist.

– Jeg har vunnet NM-gull før, men dette er like stort. Nå trodde jeg ikke at jeg skulle vinne, og seieren betyr mye, smiler 15-åringen fornøyd.

Stor overgang

Juniorklassen ble også et Voss-oppgjør. Vinjar Slåtten og Tevje Nikolai Lie Andersen kom nylig hjem fra VM i Japan, der Vinjar kjørte seg helt til finalen.

I NM ble det gull til 18 år gamle Slåtten. Han var fornøyd med plasseringen, men ikke like fornøyd med kjøringen.

– Jeg kunne ha kjørt bedre. Før andrehoppet kom jeg skjevt inn og mistet litt balansen. Dessuten gikk det litt rett ned mot mål, synes Vinjar.

Det holdt likevel til gull i en bakke der mange slet med hoppene og flere gikk over ende.

– Her var det veldig tette kuler, og vi måtte kjøre senere enn vanlig. Jeg er vant til lengre landinger og større avstand mellom kulene, innrømmer gutten fra Voss.

Selv om overgangen fra VM til Eikedalen var stor, påpeker han at NM er et viktig stevne.

– Det betyr jo litt. Du vil selvsagt gjøre det bra uansett hvilken konkurranse du stiller opp i, synes Vinjar.

Fra California

Også de unge kjørerne fikk være med i helgen. De hadde sitt eget renn der de fikk vise seg frem.

– Det har vært gøy. Jeg synes jeg kjørte bra. Noen ganger tok jeg «grab». Andre ganger hoppet jeg bare. Men jeg er skikkelig fornøyd. Jeg datt bare et par ganger, gliser Adonijah van Buren (8).

Den lille Voss-kjøreren er opprinnelig fra California, men nå er det freestyle for alle pengene for sjarmtrollet.

– Jeg pleide å trikse overalt og likte å leke på ski, forteller Adonijah, som gjerne tok forlengs salto både med skiene på og når han scoret mål i fotball.

I freestyle fant han en sport som passet perfekt for ham. Adonijah fikk lov til å hoppe og gjøre kule triks. Nå vil han bli like god som Kari Traa.

Kari på plass

Nettopp Kari Traa var på plass i Eikedalen for å følge med de mange jentene som er med i Kari Traa Skilag. Skilaget er et prosjekt som skal hjelpe talentfulle jenter frem mot VM på Voss i 2013.

– Det er 15 i gruppen, og tolv av dem er med her, forteller Kari, som ga dem tips og råd før start.

– Alle har slitt litt på trening, men jeg fortalte dem at de bare skulle stå lett, med vekten på midten av skien og fremover. Det har de fått til, synes hun.

Selv sto hun i bunnen av bakken og så jentene kjøre. Kari innrømmer at det kribler litt i beina, men noe comeback blir det ikke. I alle fall ikke ennå.

– Kanskje om noen år når ingen har forventninger til meg, flirer hun.

SUSTE NED TIL GULL: Anders Lauritzen (15) kjørte seg til gull i helgens hovedlandsrenn i kulekjøring i Eikedalen. FOTO: TERJE ERIKSEN
ADONIJAH OG KARI: – Du må skrive at det er Kari Traa sånn at folk kjenner henne igjen, formaner Adonijah van Buren (8), som fikk klem av Kari etter rennet. FOTO: KIM EIKEFET
HØYE HOPP: Vinjar Slåtten (18) hoppet høyt og vant juniorklassen i NM i kulekjøring. FOTO: TERJE ERIKSEN
KARIJENTER: Et par av jentene fra Kari Traa Skilag tar seg en matbit mellom slagene. FOTO: KIM EIKEFET