• Selvsagt kan jeg tenke meg å fortsette som ordfører i Norges nest største by, sier ordfører Kristian Helland (KrF). Etter å ha svelget valgnattens skuffelser, var partiets fremste politiker i går litt mindre ydmyk.

— Vi har egentlig ikke fått tillit til å fortsette, uttalte ordfører Kristian Helland til Bergens Tidende sent natt til i går. Da tvang valgresultatet Helland til ydmykhet. Ordføreren var preget av nederlaget, og så mørkt på muligheten til å fortsette.

Fargestifter

Men det hjelper å få ein dag i mårå med blanke ark og fargestifter tel. Klokken 08.00 i går morges samlet en skadeskutt sentrumsfraksjon seg til møte på ordførerens kontor. 08.45 hastet forhandlingsdelegasjonen med en forsiktig smilende Helland i spissen en etasje opp i rådhuset for å møte byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen. Da møtet var over klokken 10.00, var tilbudet klart. Arbeiderpartiet vil ha Helland som ordfører, og vil demme opp for et mørkeblått byråd ved hjelp fra sentrumspartiene. Helland var likevel ikke klar til å ta imot tilbudet.

— Vi vil opptre ansvarlig, sa Kristian Helland da han fikk spørsmålet om han ville fortsette som ordfører.

Klokken 11.00 var det klart for nye møter, nå var KrFs forhandlingsdelegasjon alene med Høyres forhandlere. Helland ansikt til ansikt med ordførerkandidat Herman Friele (H). Høyres gruppeleder Monica Mæland orienterte om at Høyre jobbet for et flertallsbyråd med både Frp og sentrumspartiene. Helland svarte at KrF ikke ville gå i byråd med Frp.

20 minutter tok møtet før Monica Mæland samlet et tallrikt pressekorps til en improvisert pressekonferanse.

— Jeg har egentlig tatt dere inn her for å si at jeg ikke har noe å si, sier Monica Mæland, før hun legger ut om alle vanskelighetene, om hvilket komplisert bystyre velgerne har gitt oss, og om hvor lang tid det vil ta før eventuelle forhandlinger er over.

— Har dere hatt noe å lokke Kristelig Folkeparti med?

— Ikke mer enn en god kopp kaffe, lyder det fra Friele.

Kaffe ikke nok

Det spørs om kaffe er nok. For Helland og KrF var blitt degget med, og Helland har fått motet tilbake. Han snakker varmt om storkoalisjonen av Arbeiderpartiet, Høyre og KrF. Forteller hvor vanskelig det blir å stable på beina et byrådsalternativ som kan jobbe troverdig med kommunens økonomiske problemer.

— Så nå skal KrF la byen seile sin egen sjø inn i krisen før et flertallsbyråd overtar?

— Jeg håper Arbeiderpartiet og Høyre ser realitetene i dette og innser at de må prøve andre løsninger. Den utfordringen går til begge sider, sier Helland, som er i ferd med å komme tilbake til sitt gamle jeg.

Den improviserte pressekonferansen er over, og Helland svarer på spørsmål fra TVHordaland.

— Vil du fortsette som ordfører i Bergen?

— Det er klart jeg har lyst til å fortsette som ordfører i landets nest største by, svarer Helland før han drar til Oslo og kongen og middag på slottet med den polske presidenten. Hyggeligere enn kampen mot kaffekongen og den begredelig og uoversiktlige politiske situasjonen i Bergen.

Nye toner fra Frp

Så trakk KrF-erne seg tilbake. Der i gården ser man langt inn i neste uke før avgjørelsen faller. For Monica Mæland fortsatte møtene, med hele resten av den borgerlige fløyen. Og hos Fremskrittspartiet kan det ha vært nye toner å høre. For mens Liv Røssland før valget utelukket at Frp ville bli noe støtte for et mindretallsbyråd av Høyre, KrF og Venstre, er hun ikke lenger like avvisende.

— I valget mellom et mindretallsbyråd med Høyre eller Arbeiderpartiet stemmer vi for Høyre. Men det skal vise seg igjen i politikken. For Frp er politikken viktigere enn posisjonene, sier Røssland.

Hvordan sentrumspartiene ser på det å lene seg til Frp er en helt annen sak. Dagen etter valget var det flere som spådde at det neste året ville gi oss flere byråd når ytterst knipne budsjettforslag skal hente støtte fra enten Høyre, SV eller RV.