Politiet har ennå ikke avhørt sørsudaneren som er siktet for å ha knivdrept tre personer på Valdresekspressen mandag kveld.

— Det er lite trolig at vi får avhørt ham i dag heller. Hans helsesituasjon tillater ikke det, sier Sogndal-lensmann Åge Løseth.

Den antatte gjerningsmannen hadde kuttskader i halsen da han ble pågrepet av brann- og helsepersonell mandag kveld.

Møter forsvarer igjen

30-åringen har fått oppnevnt advokat Fredrik Verling som sin forsvarer. Han får trolig ikke møtt sin klient før senere onsdag.

— Jeg vet ikke når jeg skal møte ham, men jeg skal i retten i en annen sak først. Deretter skal jeg snakke med Sandviken sykehus. Jeg får nok ikke møtt min klient før i ettermiddag, sier Verling til NTB.

Den drapssiktede fikk treffe forsvareren sin på Sandviken sykehus tirsdag kveld, i et møte som varte rundt en halvtime.

Torsdag formiddag vil 30-åringen bli fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett. Politiet vil da be om at han fengsles i fire uker.

Avhører nye vitner

Når Verling møter 30-åringen senere onsdag, kommer trolig bussdrapssaken til å bli et tema. De snakket ikke om drapene på Valdresekspressen i det hele tatt under tirsdagens møte på sykehuset.

Avhøret av sørsudaneren vil bli foretatt av etterforskere fra Kripos, som bistår lokalt politi.

— Det er naturlig at politiet vil snakke med ham, men anledningen er der ikke nå. Det foreligger begrensninger på flere plan her, sa Verling til BT tirsdag kveld.

Etterforskningen av trippeldrapet ble gjenopptatt grytidlig onsdag morgen. I løpet av dagen vil politiet gjennomføre avhør av alt redningspersonell som deltok i aksjonen mandag kveld.

Samtidig vil politiet innhente mobildata, i et forsøk på å kartlegge hva som skjedde når mandag kveld.

— Vi jobber med å få på plass en tidslinje for å få et så komplett bilde av hendelsesforløpet som mulig. Derfor sammenligner vi informasjon fra mobiltrafikk med forklaringen til den enkelte, sier Løseth.

Oppnevner sakkyndige

— Vårt hovedfokus nå er å få så mange detaljer som mulig om omstendighetene rundt denne tragiske hendelsen, sa politiadvokat Jørn Lasse Førde Refsnes på en pressebrief onsdag formiddag.

Dette innebærer også å få klarlagt motivet for handlingen, dersom det lar seg gjøre.

Politiet jobber samtidig med å få tingretten til å oppnevne tre rettspsykiatrisk sakkyndige.

— Disse vil foreta en fullstendig judisiell observasjon av siktede, og jeg antar at de vil bli oppnevnt i løpet av dagen, sier Refsnes.

En fullstendig judisiell observasjon foretas for å bedømme den siktedes sinnstilstand – og for å avklare hvorvidt vedkommende kan vurderes som tilregnelig eller utilregnelig i en kommende straffesak. Det er retten som må beslutte at slik observasjon skal foretas.

Gikk på 16.55

Fra før har politiet etterlyst vitner som kan ha observert bussen mellom klokken 16.35 og 17.35.

Bussen ankom Øvre Årdal ca. klokken 16.55. Der gikk sørsudaneren ombord.

En vogntogsjåfør har forklart at han traff på bussen et kvarter senere, ca. klokken 17.10.

11 minutter senere fikk Helse Førde den første nødmeldingen. Vogntogsjåføren har ifølge BA reagert på at bussen hadde lav hastighet, samt at det var helt mørkt i kupeen.

Onsdag morgen er ambulanse- og AMK-personell som deltok i redningsaksjonen samlet i Lærdal for å snakke ut om det som har skjedd. En slik debrief er standard prosedyre etter store hendelser, opplyser kommunikasjonssjef Terje Ulvedal i Helse Førde.

— Ansatte kan få reaksjoner i etterkant av en slik hendelse, derfor ønsker vi å snakke gjennom det som har skjedd, sier han.

MINNES: Innbyggerne i Årdal har lagt ned lys, blomster og hilsener utenfor rådhuset.
Bjørn Erik Larsen