De to skulle til Israel for å følge innspurten i den israelske valgkampen etter invitasjon fra ungdomsorganisasjonen til det israelske Arbeiderpartiet.

— Vi skulle kombinere reisen med et besøk til våre palestinske venner i ungdomsorganisasjonen til det palestinske Arbeiderparti, men ble stoppet på Ben Gurion-flyplassen i Tel Avis, forteller Oddbjørn Nesje.

— Vi var gjennom de vanlige intervjuene ved ankomsten, men for meg og Gry trakk det ut. Hun måtte inn på et bakrom. Etter å ha vært der i et par minutter. Kom sikkerhetssjefen på flyplassen til, og uten se på oss sa han at vi ikke fikk slippe inn i Israel.

Deretter var det full gjennomgang av bagasjen gjenstand for gjenstand. Det var under denne gjennomgangen de to fikk vite at de var en sikkerhetsrisiko for staten Israel.

— Vi ble provosert og ville ringe den norske ambassaden, men fikk ikke lov til det. Vi sa vi nektet å forlate kontoret til sikkerhetssjefen før vi fikk en skikkelig forklaring. Da kom to politifolk til å førte meg med makt ut av kontoret. For å unngå scener lot vi oss føre til en politibil og med fulle sirener bar det tilbake til flyet vi hadde kommet til Israel med. To politifolk fulgte oss like inn i flyet, der passasjerene undret seg over hvem vi var, forteller Nesje.

Flyets avgang var forsinket med 20 minutter. Og flykapteinen hadde forklart at årsaken var at det skulle komme to som ikke hadde sluppet inn i Israel.

— Det er klart dette var ubehagelig.

Tilbake til Norge i dag er Nesje, som er Midtøsten-ansvarlig i AUF, både sint og opprørt.

— Vi kommer ikke til å gi oss. Vi skal oppsøke ambassaden i løpet av dagen. Der ber vi om en beklagelse og en begrunnelse for hvorfor vi ikke slapp inn. Aller helst vil vi reise tilbake til Israel så fort som mulig.

— Hva tenker du om staten Israel etter dette?

— Det jeg tenker ført og fremst tenker er at det har gått så langt i Israel at de ikke ønsker fred. Det programmet vi har lagt opp til i Israel hadde som siktemål å bidra til god dialog og ringe partene, i vårt tilfelle ungdommene, nærmere hverandre. Det er det vi er best til. Vi har aldri hatt problemer med dette før. Nå virker det som om AUF har havnet på en liste av terroristvennlige, og derfor nektes innpass. Det er uhørt.

KASTET UT AV ISRAEL: Oddbjørn Nesje, her i samtale med Anne-Grete Strøm-Erichsen i år 2000.
FOTO: KNUT STRAND