Båtene ble kjøpt i England og Frankrike, og seilt på egen kjøl til Bergens-området.

Brødrene, som er i midten av førtiårene, oppga uvitenhet som grunn for at de ikke betalte inn avgiftene straks de ankom norsk farvann.

Trodde de kunne vente

– Vi trodde avgiftene først skulle betales når vi solgte båtene. Vi visste ikke at vi måtte melde oss for Tollvesenet med en gang. Hadde vi visst det, ville vi ikke ha sittet her i dag, sa den eldste av dem i sin forklaring.

Aktor, politiadvokat Ole Bjørn Mevatne, mente de burde ha funnet ut dette før de importerte båtene, og at de hadde god tid til å gjøre opp for seg før Tollvesenet avslørte dem.

Den eldste av brødrene forklarte at han kontaktet Tollvesenet i både Bergen og Oslo før de hentet båtene.

– De sa vi måtte betale moms og båtmotoravgift, men ikke vi når måtte betale, sa han.

Nær ved å synke

Overfarten mellom England og Norge var alt annet enn udramatisk. De to brødrene kom ut i uvær, og lå værfast i en uke.

– Jeg trodde vi skulle synke, forklarte den ene av brødrene.

– Likevel hadde dere ikke forsikret båtene på forhånd, sa aktor Mevatne, og antydet at de med vilje lot være å tegne forsikring for å skjule spor.

Det benektet brødrene.

Første gang

Brødreparet hadde ikke drevet med båtimport før. I fjor høst så de dette som en mulig inntektskilde. De regnet med å tjene et sted mellom 300.000 og 400.000 kroner på innførselen av de tre brukte cabincruiserne av merkene Windy og Sunseeker. Hvis salget gikk bra, var meningen å etablere eget importfirma. Nå risikerer de å brekke nakken økonomisk. Båtene kan bli inndratt til fordel for statskassen.

– Da kan jeg bare levere inn husnøklene mine, kommenterte den eldste av dem, som for øvrig er uføretrygdet.