JAN STIAN VOLD

— Det husker jeg ikke.

— Det vil jeg ikke svare på.

— Det kjenner jeg ikke til.

— Jeg forbeholder meg retten til ikke å svare.

En frustrert aktor, statsadvokat Gert Johan Kjellby, kom ingen vei med sine spørsmål da den såkalte Union MC-saken startet i Bergen tingrett i dag.

Den 40 år gamle gravemaskinføreren som politiet tror organiserte kjøpet av 30 kilo hasj fra Hells Angels i Oslo, avviste kontant alle spørsmål om det store narkotikafunnet på Nesttun februar i fjor.

- Skyldig

— Har du noe å skjule, kanskje, undret dommeren.

— Som sagt, så vil jeg ikke si noe.

Noe fikk likevel påtalemyndigheten ut av 40-åringen. Han tilsto en del mindre forhold: Brudd på narkotikaloven, våpenloven og regnskapsloven.

— Det kan nok være at regnskapene var noe mangelfulle, ja, sa gravemaskinføreren.

Politiet ser på 40-åringen som en lederskikkelse i Union MC. Det gjør han ikke selv.

— Vi har flat struktur. Jeg har ikke mer jeg skulle sagt enn andre, sa 40-åringen - som lenge har hatt Union MCs lokaler på Nesttun som sin bopel.

Demonstrerte

Totalt sitter det seks personer på tiltalebenken. Alle nekter for å ha noe med narkobeslaget å gjøre - utenom en 23-åring fra Drammen.

I politiavhør har mannen forklart at han fraktet hasjen til Bergen sammen med en kamerat - på oppdrag fra sin bror. 23-åringens innrømmelser er aktoratets trumfkort i saken.

Hells Angels-medlemmet som skal ha skaffet hasjen til veie i Oslo, var om mulig enda mindre snakkesalig.

— Jeg sendte noen mc-deler til Bergen. Det er det jeg er skyldig i, sa han.

Da aktor prøvde å presse Oslo-mannen, skjøv 26-åringen demonstrativt mikrofonen fra seg.

I tillegg forklarte et prøvemedlem av Union MC seg. Han er tiltalt for å ha hjulpet til da hasjen kom til Bergen. Også han slet med hukommelsen, samt det både aktor og dommer mente var logiske brister i hans forklaring.

Mobilavlytting

Store deler av politiets sak er bygget på omfattende politiavlytting. Retten fikk høre en rekke telefonsamtaler fra de sentrale aktørene i saken.

Her ble det referert til «mc delene», «sykkelen», «de brune greiene», «godsakene» – alt kodeord for hasjen, ifølge påtalemyndigheten.

Aktor forsøkte også å dokumentere hvordan den antatte mc-lederen skaffet til veie 200.000 kroner gjennom pengeinnkreving og lån. Penger som ifølge tiltalen skulle finansiere hasjkjøpet.

Påtalemyndigheten har satset stort på Union-saken. Håpet er at den massive etterforskningen av mc-klubben, som har vært i politiets søkelys en rekke ganger, skal sette mc-klubben kraftig tilbake.

Nå knytter det seg stor spenning til hva de tiltalte vil si i retten. I avhør har flere vært helt tause.

Det er satt av to uker til saken.

Gigantbeslag

7. februar i fjor slo politiet til mot mc-klubbens lokaler i Osveien. I en bag i en bil ble det funnet 29,4 kilo hasj. En rekke personer ble pågrepet, deriblant den antatte lederen av Union MC.

Politiets teori er at Hells Angels i Oslo ga en 31 år gammel mann fra Drammen i oppdrag å frakte de 30 kiloene med hasj over fjellet til Bergen. Mottaker skulle være medlemmer av Union MC.

Elleve personer var på det meste varetektsfengslet, men det altså bare tatt ut tiltale mot seks av dem.

Kun to av dem er medlemmer av Union MC - et faktum som tidligere er omtalt som et kraftig nederlag for politiet.

I tillegg fikk et tjuetall personer bøter, blant annet for å ha bidratt med penger for å finansiere hasjkjøpet.