Bergen kommune er fortsatt langt fra målet om full barnehagedekning. Ifølge kommunens egne beregninger vil det ta to år før dette kan skje.

— Finner opp regler

— Opprinnelig trodde vi at Bergen kommune ville ønske den nye barnehagen vår velkommen. I stedet skjer det motsatte. For meg virker det som om kommunen finner opp regler etter hvert for å forhindre byggingen, sier Bjørg Wiers.

Hun er leder i Godvik Sanitetsforening. Sanitetskvinnene eier og driver Godvik barnehage, og kjøpte for et år siden nabotomten. Den er regulert til barnehagedrift.

Lenge tenkte sanitetslederen at det var toppen av lykke, for dermed kunne foreningen bygge en ny avdeling og skape sårt tiltrengte barnehageplasser i Bergen Vest.

Løfte på løfte

Det er allerede 32 barn i den eksisterende barnehagen. Med nybygget kan til sammen 78 barn få plass. Håpet var at dørene kunne åpne i februar.

I stedet mener sanitetsforeningen at de har vært gjennom en papirmølle uten sidestykke:

 • Juni: Skjøte blir sendt til tinglysing - tre ganger. På tredje forsøk signerer kommunens eget tomteselskap riktig. Barnehagens søknad kan behandles.
  1. september: Kommunen innkaller alle instanser for å diskutere saken. Møtet avsluttes fordi kommunens folk mener de først må bli enige om hva de skal mene.
   1. september: Arkitekten klager til byutviklingsbyråd Lisbeth Iversen.
    1. september: Kommunen gir rammebetingelse. Samme dag får barnehagen beskjed om at kartet er feil. Arkitekten tegner om.
     1. september: Kommunen gir kontrabeskjed: Det første kartet var likevel riktig. Samtidig blir det problemer med ti påkrevde parkeringsplasser. Plasser på en nabotomt skal brukes. Kommunen mener det er problematisk, selv om naboene bifaller planene.
      1. september: Parkeringsavtale er signert med naboene, med tre måneders oppsigelsestid. Kommunen lover arkitekten tillatelse over telefonen.

      Fra måneder til år

      Det hjelper ikke. Etter gjentatte purringer til Bergen kommune ved overingeniør Malvin Klemetsen, får de til slutt vite at minimumskravet til oppsigelse på parkeringsplasser er tre år. Om de får dette, skal byggetillatelse bli gitt, lover kommunen.

      Dagen etter er avtalen med naboene, en vietnamesisk munkeorden, inngått. De ønsker også parkeringsplasser som de kan bruke etter barnehagens stengetid.

      Nå mener kommunen at de ikke kan behandle saken, ettersom tomten med p-plassene er under regulering. De har krevd tinglysing parkeringsavtalen med naboene. 5. desember blir det gitt avslag på søknaden. Sanitetsleder Wiers synes det er urimelig.

      — Avslaget er ikke begrunnet i en eneste paragraf eller regel, sier hun.

      Godvik Sanitetsforening har drevet barnehage i 20 år. Deler av driften har hele tiden blitt subsidiert ved basarer, medlemsavgift og salg av fastelavnsris.

      På grunn av klage

      — Eneste grunnen vi kan se til at vi blir trenert på denne måten, er at vi klaget på behandlingstiden til byråd Lisbeth Iversen i september. Kanskje er det et takk for sist. Nå får vi ikke skikkelige grunner, bare nye kontrabeskjeder hele tiden, mener Wiers.

      Byggeavtale er inngått, men gjelder bare ut året. Sanitetsforeningen frykter dyrere utbygging. De tjener ikke penger på barnehagedriften. Wiers mener kravene er urimelige i forhold til de andre barnehager får.

      — Jeg synes det er sprøtt. Vi tar på oss et kjempeløft ved å utvide barnehagen, slik vi er blitt oppmuntret til av myndighetene. Mottoet vårt er å skape omsorg i nærmiljøet. Det er akkurat det vi prøver å gjøre.

      • Diskutér saken her!
      NYE PÅFUNN: I dag har 32 barn plass i Godvik barnehage. Bjørg Wiers i Godvik Sanitetsforening har håpet på byggetillatelse i et halvt år for en ny avdeling som mer enn dobler plassene. Nå er hun lei av det hun mener er oppfinning av stadig nye regler.
      PAUL SIGVE AMUNDSEN