– Det er vanskelig nok å bo her i Norge uten familien min. Jeg hadde gledet meg til å vise broren min fjordene her i sommer, sier Marisol Guzman Montoya.

I februar søkte hun og ektemannen Nils Håkon Knudsen om turistvisum for hennes bror Edgar (20). 4. juni fikk de avslag.

«Omstendigheten som søkeren kommer fra er slik at reisen til Norge trolig er en investering i fremtiden i stedet for en turistreise», skriver UDI i avslaget.

Hver femte får nei

– Han kommer fra en ressurssterk familie og skal tilbake for å studere på universitet fra den 25. juli. Det virker som om UDI mener at det er så dårlig i Colombia at alle vil dra der ifra, uansett hvilke forhold de kommer fra, sier Montoya.

Edgar er ikke alene. Tall fra UDI i 2007 viser at 20 prosent av alle visumsøkere fra Colombia får avslag. I snitt får åtte prosent avslag på visumsøknaden sin i Norge.

Marisol er oljeingeniør og ansatt av StatoilHydro. Ektemannen jobber off-shore. De møttes på jobb i Brasil, men flyttet etter hvert til Bergen sammen. I fjor giftet de seg. Til bryllupet fikk foreldrene hennes og søsteren visum. Men for broren er det verre.

– Jeg har bodd i ti ulike land og aldri hatt problemer med å få familien på besøk der. Vi var sikre på at broren min ikke skulle få noen problemer med å komme til Norge. Nå blir resultatet at de nekter meg kontakt med familien min, sier Montoya.

Vurderer å flytte

Paret vil vurderer å flytte utenlands om UDI skal ha en så streng praksis.

– Norge fremstår ikke for oss som det ultimate sted å bo. Vil ikke Norge holde på viktig og etterspurt arbeidskraft i oljebransjen? spør Knudsen.

Edgar søkte først om opphold i 180 dager for å studere i Norge. Da hadde han sluttet på universitet i Medellin i Colombia. Men så ble søknaden endret til turistvisum, fordi familien fant ut at det var urealistisk å begynne studiene her. Dette er noe av det som har komplisert søknaden.

UDI skriver i sin begrunnelse for avslaget at søkeren er ung, ugift og har ingen barn. Identitetskort fra universitetet er ikke tilstrekkelig dokumentasjon for at han er student, mener de. UDI spør også om hvorfor 20-åringen ikke informerte om en pause fra studiene. «Søkeren hører til en nasjonalitet, hvor mange erfaringsmessig ikke forlater landet etter at de har kommet inn», skriver så UDI.

Har garantert

Knudsen har skriftlig garantert økonomisk for at Edgar skal returnere til hjemlandet innen visumperioden. Søknadsprosessen har vært en lang nedtur for ekteparet.

– Alt har vært vanskelig og tonen dårlig. Blant annet sendte jeg en klage på avslaget fra 4. juni. Først to uker etterpå fikk jeg vite at denne klagen ikke var mottatt, til tross for at jeg i løpet av disse to ukene hadde snakket med UDI flere ganger, sier Knudsen.

UDI behandler nå omgjøringsbegjæringen fra familien. De har bestemt seg for å kikke nærmere på saken. Men det begynner å bli sent for ferieturen til Edgar, uansett hva UDI kommer til.

– Jeg kan ikke gå i detalj om denne saken, fordi den er under behandling. Men jeg kan si at det er ting her som ikke har vært helt klare. Dette er ting vi ønsker å få undersøkt, sier Anne Kari Kollstrøm, underdirektør ved visumenheten i UDI.

Hun sier at familien tidligst kan vente seg et svar på tirsdag. Grunnen er at andre Schengenland må godkjenne dersom visum skal gis.

Martin Eilertsen
PRIVAT