25-åringen ble i juni i år dømt til elleve års fengsel for forsettlig drap på broren, i hjemmet deres i Liakroken i Åsane i september i fjor.

Kort tid etter anket han hele dommen, som ble avsagt under dissens: Én av de tre dommerne i tingretten mente at dødsfølgen ikke var tilsiktet.

- Ikke forsett

I dag startet ankesaken i Gulating lagmannsrett.

Hadde jeg visst at han kunne dø, hadde jeg aldri brukt kniv
Den tiltalte 25-åringen

Der skal en jury med ti medlemmer ta stilling til om 25-åringen drepte med vilje, eller om han skal dømes for såkalt legemsbeskadigelse med døden til følge.

Om han dømmes for det siste, kan det i praksis bety flere færre år i fengsel.

Tiltalte, iført hettegenser, ble i dag ført inn og ut av rettssalen med håndjern på.

Tre politifolk er til stede i rettssalen. Den ene politimannen sitter rett ved siden av tiltalte.

- Jeg erkjenner delvis straffskyld, sa 25-åringen etter at tiltalen var lest opp for ham.

- Jeg er ikke helt enig i elleve års fengsel, det synes jeg er for lenge, tilføyde han.

25-åringen ble utdypende supplert av sin forsvarer, John Christian Elden:

- Tiltalte erkjenner skyld for å ha stukket og for at broren døde av det. Men han mener han ikke handlet med forsett, sa Elden.

- Han erkjenner at han har gjort noe galt og at han skal i fengsel for det, men mener saken dreier seg om en legemsbeskadigelse med døden til følge, sa forsvareren.

- Skal bedømmes som edru

I sitt innledningsforedrag sa aktor og statsadvokat Jan-Inge Wensell Raanes at man står overfor en «alvorlig sak med tragisk utfall og et tragisk bakteppe», der både moren og kjæresten til den avdøde 27-åringen ble vitner.

Det er helt forferdelig for meg, jeg tåler ikke så mye mer nå
Tiltalt 25-åring

- Dette var en familie som hadde sine problemer og der det var et høyt konfliktnivå, men som stort sett holdt seg for seg selv, sa Raanes.

Moren og den tiltalte 25-åringen flyttet inn i huset i Åsane i mars 2013, etter å ha bodd flere forskjellige steder. Da var eldstebroren inne til psykiatrisk behandling, men kom etter hvert hjem på stadig lengre permisjoner.

Eldstebrorens (27) kjæreste flyttet inn høsten 2013, noen uker før han ble drept.

Raanes føyde til, rettet mot juryen:

- Tlitalte var sterkt ruset, men det skal retten se vekk fra. Han skal bedømmes som om han var edru. Det sentrale for juryen blir ikke om tiltalte stakk med kniven; det har han erkjent. Spørsmålet er om han forsto hva han gjorde og konsekvensene av det.

- Dere er nødt til å tro meg

Den tiltalte 25-åringen begynte på sin forklaring før lunsj og fortsatte etter pausen.

Han fortalte om en vanskelig barne- og ungdomstid, med foreldre som skilte seg da han var seks år - og «mye rus og problemer».

- Det var aldri meningen at min bror skulle dø. Jeg visste ikke at han kunne dø av knivstikk i brystet, det har jeg aldri hørt om. Dere er nødt til å tro meg på det, sa han.

- Jeg mente ikke å drepe min bror. Hadde jeg visst at han kunne dø, hadde jeg aldri brukt kniv. Elleve års fengsel.. Jeg klarer ikke å se fremover. Jeg har mistet min bror og kommer aldri til å se ham igjen. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle sitte her og forsvare meg mot det som skjedde. Det er helt forferdelig for meg, jeg tåler ikke så mye mer nå, sa den tiltalte 25-åringen.

Han forklarte at han bare ville ha broren og kjæresten hans ut av huset, fordi det hadde vært så mye krangling og slåssing med dem.

Brorens kjæreste flyttet inn mens tiltalte var på et avrusingsopphold sensommeren 2013.

- Jeg var lei av de plaget meg hele tiden. Jeg ville bare ha dem ut av huset. Det var aldri meningen at noen skulle bli drept, sa 25-åringen.

Han forklarte også at han ikke ville stikke mot magen, fordi det er farlig og mange organer der.

- Jeg har aldri hørt om at noen har dødd av stikk i brystet. Den natten tenkte jeg, der og da, at jeg ikke skulle stikke i magen. Det er farlig og det er så mange organer du kan treffe, sa 25-åringen.

- Søren at dette måtte skje, for meg var det helt tilfeldig. Jeg visste ikke at det skulle være så farlig det jeg gjorde.

Tvil om utviklingshemming

I sin innledning sa forsvarer Elden at han vil komme inn på tiltaltes familiebakgrunn, og konflikten som oppsto i hjemmet etter at kjæresten til tiltaltes bror flyttet inn i hjemmet i Liakroken.

- Det vil også bli tema at det er rettspsykiatrisk tvil om tiltalte er lettere psykisk utviklingshemmet. Det handler om hvordan man oppfatter det man selv gjør og det andre gjør, sa Elden.