• Nei, svarte Sadi Bugingo på spørsmålet om han deltok i drap under «Afrikas Holocaust».

I dag starter maratonrettssaken mot rwandiske Sadi Bugingo i Oslo tingrett.

Bugingo, som har vært bosatt i Bergen siden 2001, er tiltalt for rundt 2000 drap under folkemordet i Rwanda i 1994.

Sadi Bugingo var, ifølge påtalemyndigheten og lokale vitner, en av de lokale lederne for folkemordet i Kibungo, en provinsby i det østlige Rwanda.

Rettssak til jul

— Nei, jeg erkjenner ikke straffskyld, sier Bugingo via rettens tolk etter at tiltalen mot ham var lest opp.

Rettssaken skal vare helt frem til jul i Oslo tingrett. Kripos har etterforsket Bugingo siden 2008, etter at Rwandas politienhet for folkemord-flyktninger etterlyste han via Interpol.

Bugingo har hele tiden, fra det første avhøret med Kripos i 2008, nektet straffskyld. Han har i avhør hevdet å ha hjulpet mennesker i løpet av de tre ukene folkemordet varte i Kibungo.

Den rwandiske statsborgeren samtykker ikke til fotografering under rettssaken, noe han etter domstolsloven har full anledning til.

«Styrket drapsmennenes motivasjon»

I tiltalen hevder statsadvokat Petter Mandt noe annet:

«Han deltok på møter hvor det ble planlagt drap, og/eller beordret drap gjennomført. Videre deltok han i organiseringen av av drap og transporterte både bevæpnede drapsmenn og internt fordrevne personer til steder hvor de internt fordrevne personene ble drept.»

Han skal også ha oppmuntret folk i sin militsgruppe til drap og «styrket drapsmennenes motivasjon til å ta liv ved sin tilstedeværelse», hevder tiltalen.

VED SYKEHUSET: Ved denne massegraven i Kibungo, det østlige Rwanda, er flere av ofrene fra sykehuset i Kibungo gravlagt. I dag minner kors om folkemordet. ARKIVFOTO: SEAN MELING MURRAY