Mennene, som er 27 og 19 år gamle, skal i fellesskap ha voldtatt en da 16 år gammel jente i Bergen for to år siden.

Ifølge tiltalen ble jenten kastet ned på en seng og holdt fast mens mennene kledde av henne. Deretter skal den ene ha tvunget henne til å utføre oralsex på ham, samtidig som den andre tvang beina hennes fra hverandre med makt og gjennomførte vaginalt samleie med henne. 16-åringen har forklart at hun gjorde motstand både fysisk og verbalt.

Skjerpende omstendigheter

16-åringen møtte den yngste av de to mennene først en gang våren 2000. To måneder senere møttes de igjen, i august 2000. Jenten ble med den da 17 år gamle gutten til hybelhuset der han bodde. Det er på det rene at de to hadde frivillig sex med hverandre flere ganger i løpet av dagen. Så langt er det samsvar i forklaringene.

Først da 17-åringens 25 år gamle kamerat kom på besøk, skjedde det som ifølge jenten var en brutal voldtekt.

— De to mennene snakket sammen på et språk jenten ikke forsto, og stemningen på hybelen utviklet seg slik at jenten ikke ville være der lenger, sa statsadvokat Randi Gabrielsen i sitt innledningsforedrag da rettssaken mot de to mennene begynte mandag. De er tiltalt for voldtekt under særdeles skjerpende omstendigheter, siden de skal ha voldtatt jenten i fellesskap.

— Det var hun som spurte om vi skulle ha trekant, hevdet den yngste tiltalte da han forklarte seg.

Endret forklaring

Begge de tiltalte er av utenlandsk opprinnelse. Den yngste giftet seg i fjor med en norsk kvinne, og har fått oppholdstillatelse på familiegjenforeningsgrunnlag. Den eldste er fortsatt asylsøker, og bor på et asylmottak i Bergens-distriktet.

Mennene ble pågrepet dagen etter at voldtekten skal ha funnet sted. I det første avhøret hevdet den yngste tiltalte at det bare var han som hadde hatt sex med jenten. Senere fikk han vite at kameraten hadde fortalte politiet at også han hadde hatt sex med 16-åringen, og den yngste forandret etter det sin forklaring slik at de to tiltalte nå forklarer seg noenlunde likt.

— Jeg var redd for at han skulle få problemer i forhold til kone og barn, sa den yngste tiltalte som forklaring på hvorfor han hadde kommet med to versjoner av hva som skjedde den kvelden på hybelhuset.

Den nå 19 år gamle mannen gjorde det han kunne for å fremstille den nå 18 år gamle jenten som svært seksuelt pågående. Hans forklaring står i skarp kontrast til det jenten har forklart om hendelsene. Jenten hadde kloremerker på kroppen, var i sjokk og hadde smerter som ifølge legene var forenlig med hardhendt behandling da hun ble undersøkt på legevakten noen timer etter at voldtekten skal ha skjedd.

Jenten skal forklare seg i retten tirsdag. Jentens bistandsadvokat, Yngvil Hartmann, kommer til å kreve erstatning begrenset oppad til 90.000 kroner på vegne av jenten. Det er satt av tre dager til rettssaken.