30-åringen som er siktet for bussdrapene i Årdal anker nå varetektsfengslingen. Han oppgir at han ikke har noen erindring av å ha vært deltakende i drapene, skriver BA.

— Den siktede å ønsker å markere sitt syn i saken, og har derfor levert inn en anke til Gulatings lagmannsrett, sier mannens advokat Fredrik Verling til BT.

- Sier han at han ikke kan huske å ha vært deltakende i drapene?

— Det ønsker jeg ikke kommentere.

Ba om løslatelse

Den trippeldrapssiktede mannen møtte ikke selv da han ble fremstilt for fengsling torsdag.

Forsvareren ba om at hans klient ble løslatt, ettersom han mener det ikke er fare for unndragelse eller bevisforspillelse.

Den siktede ble imidlertid varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll, de første med isolasjon.

Tre typer gjerningsmenn

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk sa tidligere denne uken at det finnes tre kategorier av personer som begår massakrer.

  • Den første typen har antisosiale, psykopatiske trekk, storhetstanker om seg selv og kan planlegge massakren over tid.
  • Den andre gruppen har tankeforstyrrelser, virkelighetsfordreininger, psykoser, er schizofren paranoid eller sterkt psykisk forstyrret.
  • Den tredje gruppen har opplevd en overdose av risiko i oppveksten, mye vold eller vært undertrykt på forskjellige måter.
  • En person som sier at han ikke husker noe, kan passe inn i alle disse gruppene, sier Bjørnebekk til BT.

Sier de ikke husker

Voldsforskeren forteller at det ikke er unormalt at en person sier at han eller hun har hukommelsestap.

— Det kan være at personen har vært ruspåvirket. Vi vet at enkelte rusmidler forårsaker hukommelsestap. Men det er også enkelte som kan få hukommelsestap uten å være ruset. Og så er noen som bevisst sier at de ikke husker, selv om de kanskje gjør det.

Voldsforskeren forteller videre at personer som sier de ikke husker hendelser, ofte husker dem igjen når de begynner å snakke om det som har skjedd.

Hun forteller at selv om det ikke er unormalt at personer sier de har hukommelsestap, er et det få som faktisk har det.

— For å vite om den siktede 30-åringen faktisk har et hukommelsestap, må det undersøkes nærmere. Men det å undersøke et hukommelsestap er en komplisert og svært vanskelig affære, sier hun.

Rakk ikke forsvare seg

De tre som ble knivdrept på bussen mellom Årdal og Oslo mandag kveld, ble obdusert onsdag.

Etter det BT får opplyst, mener politiet at gjerningsmannen handlet kjapt og tilsynelatende målrettet. Ingen av de tre som ble knivdrept, skal ut fra skadene de er påført, ha rukket å forsvare seg i særlig grad.

Det var 19 år gamle Margaret Molland Sanden, bussjåfør Arve Kvernhaug (55) og svenske Brahim Khouya født i 1960 som mistet livet i tragedien.