EYSTEIN RØSSUM

HEGE PAULSEN

I dag vil statsadvokat Jörgen Bengtsson i Halmstad avgjøre om den arresterte 26 år gamle bergenseren skal fremstilles for varetektsfengsling. Bestevennen til 26-åringen er død, drept i den voldsomme kollisjonen på motorveien mellom Göteborg og København natt til mandag — en ulykke som også tok livet at to tsjekkiske haikere.

Den 19 år gamle kjæresten til den drepte ligger hardt skadd på universitetssykehuset i Lund, og har ennå ikke vært i stand til å snakke med politiet.

Dermed er det venneparet som kom til ulykkesstedet like etter som må forklare hva en ferdiglaget bombe gjorde i ulykkes-Mercedesen. De må også gjøre rede for hvorfor politiet fant åtte-ti fenghetter i BMW-en som de selv kjørte.

I sjokk etter dødsulykken

Kjæresteparet har ikke fått snakke med hverandre etter at 26-åringen ble pågrepet ulykkesnatten. Den 23 år gamle kvinnen satt i går kveld alene på et hotellrom i Halmstad, knust av tragedien som rammet på motorveien. Hun er ikke siktet eller anholdt, men satt i går i lange avhør hos politiet.

— Hun er i sjokk. Hun sier at hun selv var med på å pakke BMW-en hun var passasjer i, og avviser helt at det var eksplosiver i den, sier hennes kjærestes advokat, Jørgen Riple.

Både hun og kjæresten har forklart at de fant posen som inneholdt fenghettene utenfor ulykkesbilen, og at de så la denne i sin egen bil.

— Hun har gitt en god forklaring på hvorfor de ønsket å fjerne posen fra ulykkesstedet, men sier at de ikke ante at den inneholdt eksplosiver, sier Riple.

- Ukjente i Union MC

Kriminalteknikere og en bombehund gikk i går igjennom alle de fire bilene som var innblandet i ulykken.

— Jeg er så langt ikke kjent med at de har funnet flere eksplosiver, sa Christer Harplinger, informasjonssjef hos politiet i Halland i går kveld. Han vil ikke si hva slags sprengstoff som ble funnet i flasken som lå i ulykkesbilen, bortsett fra at det ikke var en bensinbombe.

Flere politikilder i Bergen hevdet i går overfor Bergens Tidende at begge de 26 år gamle mennene har tilknytning til Union MC i Fana, uten å ville gå nærmere inn på hva slags tilknytning det er snakk om.

Advokat Jørgen Riple avviser denne koblingen på det mest bestemte. Han har forsvart en rekke av mc-medlemmene i ulike straffesaker, og sier navnene til de to er helt ukjente i Union-sammenheng.

— Jeg har selv snakket med Union MC i dag, og de har aldri hørt om min klient. Hans navn er heller ikke på de medlemslistene jeg sitter på, sier Riple.

Svensk politi sier de ikke har noen holdepunkter for at bomben som ble funnet har sammenheng med planlagt mc-kriminalitet.

— Hittil har vi ikke funnet noe som tyder på det. Vi aner ikke hva bomben skulle brukes til, sier informasjonssjef Harplinger.

Satt i varetekt i fjor

Venneparene la i vei fra Bergen mot Oslo og videre i retning København i helgen.

— Det var en spontan ferietur, og målet var København, sier Riple.

Hvem som eide bilene var i går ikke endelig klarlagt, ifølge svensk politi. BMW-en til den arresterte var ikke hans, men skal stå registrert på en mann med bostedsadresse i Danmark.

Den arresterte bergenseren er fra før siktet for å ha vært med på å oppbevare seks kilo hasj og 100 gram kokain i Bergen. For dette satt han varetektsfengslet i mer enn en måned i fjor høst. Saken er ennå ikke kommet opp for retten.

Han er også nylig blitt siktet i en voldssak, noe som gjorde at politiet i Bergen hadde utstedt pågripelsesordre på mannen.