• Jeg må innrømme at jeg er skuffet, sier 17. mai-general.

Norge har ingen nasjonalsang. «Ja, vi elsker» er aldri blitt offsielt vedtatt, og Kulturdepartementet vil heller ikke at det skal skje, skriverFanaposten.

I et svar til 17. maikomite-leder Eivind Hermansen i Fana heter det at «…sangenlitt etter litt vunnet kampen om folkets oppslutning og blitt et viktignasjonalt symbol. Departementet finner følgelig ikke grunn til å fremme etslikt forslag».

Avdelingsdirektør Stein Sægrov forklarer at «vi har en nasjonalsang som beholder sin posisjon gjennom sedvane og folkets engasjement i stedet for vedtak. Kulturdepartementet kan ikke se at sangen vil styrke sin posisjon ytterligere gjennom et statlig vedtak».

Les hele brevet her.

Vil ikke kommentere

Kulturdepartementet vil ikke kommentere saken overfor BT.

Hermansen startetballaden da han skrev til Jens Stoltenberg i fjor og ba ham gjøre «Ja, vielsker» til offisiell nasjonalsang. Stoltenberg svarte aldri.

Det gjorde Erna Solberg. Hun sendte brevet videre tilKulturdepartementet, som etter en rask behandling avviser å vedta sangen.

Samme i Sverige

I Sverige har «Du gamla, du fria» heller aldri fått noe offisielt stempel, menden regnes ifølge Wikipedia som nasjonalsang ut fra sedvane og allmenn aksept.

«Sámi soga lávlla»derimotble offisiell nasjonalsang for samene etter Samekonferansen i 1986.

— Tanken var at det er 150 år siden «Ja, vi elsker»ble sunget på Eidsvoll for første gang, og den skal synges på Wernersholm undergrunnlovsjubileet. Jeg tenkte at det var en enkel og grei forespørsel. Vedtaket om at «Ja,vi elsker» ble vår offisielle nasjonalsang kunne være innledningen tilgrunnlovsjubileet, sier Hermansen.

— Jeg måinnrømme at jeg er litt skuffet. Det har noe å si om den blir offisiellvedtatt. Jeg synes sangen fortjener det, sier han.

Når en sang overlever flere generasjoner, sierdet litt. Det er noe med denne sangen, den rører oss Eivind H. Hermansen

— Når en sang overlever flere generasjoner, sierdet litt. Det er noe med denne sangen, den rører oss. Jeg har snakket med folksom satt i konsentrasjonsleir under krigen og sang «Ja, vi elsker». Det ersterkt å høre. Det er også mange tårer i de tusen hjem når den synges iforbindelse med flotte idrettsprestasjoner, sier han.

Omdiskutert

Bjørnstjerne Bjørnson laget teksten, og han gjorde det trolig på Wernersholm i Fana. Fetteren Rikard Nordraak skrev melodien. Teksten ble trykket anonymt i Aftenbladet i 1859 under overskriften «Norsk Fædrelandssang», og ble sunget første gang på 50-årsjubileet tilgrunnloven i 1864.

Sangen er omdiskutert. ForfatterenTore Renberg har stemplet den som «pompøsnajonalforherligelse og dårlig poesi». Førsteamanuensis Roger Lockertsen i nordisk språkvitenskap var ikke snauere i 2008:

— Den er veldig gammeldags. Jeg tror neppe kvinners rolle i historienhadde blitt akseptert fremstilt som dette i dag. Jeg tror vi med sikkerhet kan si at vi ikke kommer å synge Ja vielsker i 150 år til. Sånne sanger blir utdatert, sa han til NRK.

I fjor blusset debatten opp igjen da Markedshøgskolens rektor Trond Blindheim kalte sangen «jævla pussig» og foreslo Rune Rudbergs «Ut mot havet» som erstatning.

Håper på storfint besøk

elsker3.JPG

Tidligere har flere andre sanger vært regnet som nasjonalsanger i Norge. Under store deler av 1800-tallet var det andre sanger som var mest anerkjent, først og fremst «Norges Skaal» og «Sønner av Norge».Men for Hermansen er det bare en sang som gjelder. Han tror «Ja, vi elsker» vil være nordmenns favoritt i mange år fremover.

Han har vært 17. mai-sjef i ti år. Dennegangen blir det ekstra mye å holde styr på, men Hermansen er hemmelighetsfullom grunnlovsmarkeringen.

— Brikkene må på plass først, men det blir enflott markering i Fana bydel. Vi skal som vanlig bekranse de tidligerestatsministrene Wollert Konow og Christian Michelsen, og markere Nordahl Griegog Edvard Grieg, sier han.

Hva mener du? Syng ut under:

FORFATTEREN: Bjørnstjerne Bjørnson står på sin sokkel utenfor Den Nationale Scene i Bergen.
TRUDE HAUG (arkiv)