• Jeg har hørt at det var flere som kjøpte tyvegodset, sier 32-åringen som brøt seg inn i Permanenten.

Seks menn sitter på tiltalebenken i Bergen tingrett etter innbruddet i Permanenten i januar i år. Rettssaken begynte i dag.

De seks mennene, i alderen 27 til 32 år, er tiltalt etter straffelovens paragraf 60 A, altså for organisert kriminalitet.

Alle seks innrømmer befatning med tyveriet på ulike måter, men de nekter for å være del av en organisert kriminell gruppe.

I RETTEN: Politiadvokat Magne Kvamme Sylta (t.v.) og forsvarer Harald Stabell.
KRISTINE LINDEBØ

— Bakmenn ga oppdraget

Den første som forklarte seg, er en 32 år gammel mann. Han innrømmer at han brøt seg inn i Permanenten.

— Først og fremst vil jeg si at jeg er veldig lei meg for det som er skjedd. Det har gått virkelig inn på meg, sier han.

Etter å ha forklart seg gjennom hele dagen om sin rolle i kunsttyveriet, ble han grillet av en av de andre forsvarerne, advokat Harald Stabell. Stabell ville vite hvem som ga ham pengene for tyvegodset.

— Jeg fikk penger i flere omganger. Jeg fikk 35.000 og de andre like mye, sa 32-åringen.

— Hvem ga deg pengene, spurte Stabell.

— En viss person. Jeg har bare møtt ham et par ganger, that's it. Jeg husker ikke hva han heter.

— Ble kunsten solgt i Norge?

— Det kan være. Jeg har hørt at det var flere som kjøpte.

— Hvem har du hørt det av?

— En bekjent.

— Hvorfor vil du ikke si hvem det er?

— Jeg vil ikke ha noe mer oppstyr om dette, svarte 32-åringen.

Han forklarte også at han følte seg lurt da han fikk vite at kunsten var verdt 2,5 millioner kroner, mens han selv satt igjen med 35.000 kroner.

— Vi har ikke peiling på kunst. Vi stjal noe som vi ikke ante verdien på. Jeg trodde kanskje det var verdt et par hundre tusen. Når jeg ser hva har risikert, straffen, erstatningen, så angrer jeg, sa 32-åringen.

Rekognoserte

Han forklarte at han ble spurt av en av de andre tiltalte om han ville være med på et raid mot museet. Oppdraget skal ha kommet fra andre bakmenn. 32-åringen og flere av de tiltalte var i Bergen flere ganger før innbruddet.

— Vi var inne og tittet. Vi la merke til at det var store glassvinduer på venstre side. Det var ikke noe gitter, og ingen alarm-klistremerker. Vi snakket om at vi skulle prøve oss, forklarte han.

Ved én anledning skal de ha fått kalde føtter, og kjørte tilbake til Oslo uten å gjennomføre innbrudsplanen. Fem av de tiltalte er fra Oslo, mens én er fra Stavanger.

— Så kom nyttår, og vi snakket om å gjøre det. Det var mye frem og tilbake. Til slutt dro vi, forklarte 32-åringen.

Fire av de tiltalte som var med på turen, har innrømmet at de satte fyr på biler før innbruddet, for å avlede politiet.

— De visste hvorfor de skulle sette fyr på bilene, men jeg fortalte dem ikke at det var et museum vi skulle ta, sa 32-åringen.

Han beskriver en kaotisk situasjon utenfor Permanenten før innbruddet. Der stod han og en annen av de tiltalte, mens de fire andre var i henholdsvis Løbergsveien og Nyhavnveien for å tenne fyr på bilene.

— Plutselig skjønte vi at de andre hadde satt fyr på bilene, uten at vi var klare. Det var ikke noe samarbeid, det var bare tull. Vi snakket om å droppe det. Men det ble for flaut å feige ut igjen, sa 32-åringen.

- Fikk 35.000

Retten fikk se overvåkingsvideoen fra museet. Der ser man hvordan 32-åringen og kameraten slår seg inn det innvendige vinduet, før de knuser monterne.

32-åringen ble spurt hvordan de valgte ut tyvegodset.

— Det var bare å få med seg flest mulig små ting på kort tid. Som dere ser på videoen tok jeg med meg en stor sak som fylte nesten hele kassen, forklarte mannen.

Kassene som ble brukt til å bære ut kunsten, ble foret med papp for å beskytte gjenstandene. Likevel ble noen av dem ødelagt.

— Jeg greide selvfølgelig å knuse noe. Jeg var så nervøs og stresset, sier 32-åringen.

Han hevder at han ikke var med da kunsten ble overlevert til bakmennene.

Fra Oslo og Stavanger

De fire som er tiltalt for å ha satt fyr på de to bilene i forkant av innbruddet, innrømmet å ha startet bilbrannene i Nyhavnveien og Løbergsveien, men sier de ikke visste hva de var med på.

— Politiet mistenkte tidlig at hensikten med brannene var å legge til rette for en smidigere gjennomføring av tyveriet, sa aktor Magne Kvamme Sylta i sitt innledningsforedrag.

De seks tiltalte ble pågrepet i flere omganger, de første 28. januar.

Selve tyveriet fra museet skjedde natt til 5. januar i år, men ifølge tiltalen ble bilen som ble benyttet stjålet i Oslo allerede 20. desember 2012.

Fant GPS-koordinater

Politiet har analysert bompasseringer og mener det er gjennomført totalt fem turer til Bergen i forkant av innbruddet natt til 5. januar i år.

Hvem som har vært med på hvilke turer og hvilke biler de har benyttet varierer, men disse turene settes i sammenheng med planleggingen av innbruddet, opplyste aktor Sylta i sitt innledningsforedrag.

Det ble også gjort funn av en GPS hjemme hos en av de tiltalte. Der var blant annet Bergen billedgalleri lagt inn som favoritt. Bergen billedgalleri er det tidligere navnet på Bergen Kunstmuseum, som i april i år skiftet navn til Kode.

MAFIATILTALT: To menn går inn på Permanenten, knuser montre og tar ut kunstobjektene.
OVERVÅKNINGSVIDEO