55-åringen har sittet i varetekt i Ila fengsel i fire uker. Her har han vært under kontinuerlig oppsyn av fengselsansatte, blant annet av frykt for hans helsetilstand.

De første to ukene ble bergenseren rutinemessig holdt unna andre innsatte. Det for at ansatte i fengselet skal få tid til å kartlegge situasjonen. Men også etter disse to ukene har mannen holdt seg for seg selv i fengselet, etter eget ønske.

— Det er nok fordi det ennå er litt tidlig å skulle møte medfanger, sier forsvarer Tor Erling Staff.

Lettere vilkår

55-åringen ble i går fremstilt for ny varetektsfengsling, hvor politiet krevde fire uker med brev- og besøkskontroll. Men selv om den siktede samtykket til restriksjonene, var ikke dommerfullmektig Harald Benestad Anderssen enig.

— Det er bra at det blir lettet på vilkårene. Min klient har det verre nå enn ved siste fengsling, det begynner å slite på ham det som skjer, sier Staff.

55-åringen selv ønsket at rettsmøtet i Follo tingrett i går ble gjennomført på samme måte som for en måned siden, da han slapp å komme inn i rettssalen før retten hadde bestemt seg for å holde fengslingsmøtet bak lukkede dører.

Møtte pressen

Men dommeren mente det ikke var grunnlag for å lukke tilhørerne ute, og 55-åringen måtte møte i rettssalen foran pressen. Blek, men tilsynelatende rolig og konsentrert, ga han et lite smil til tilhørerne før han tok plass mellom sine forsvarere.

Resten av rettsmøtet holdt 55-åringen blikket festet på dommeren eller politiadvokaten, og svarte med klar stemme på spørsmålene deres. Med hendene foldet foran seg unngikk han å se i retning tilhørerbenken. På vei ut benyttet 55-åringen, som var kledd i dongeribukse og blå genser, anledningen til å hilse på politijuristene i saken.

— Han har møtt dem en gang tidligere i retten, men fikk ikke hilst ordentlig på dem da. Det er nok et uttrykk for at han er en normalt dannet mann, sier Staff.

- Ikke bevisforspillelsesfare

Politiet mener det er fare for bevisforspillelse dersom mannen blir løslatt. Ifølge politiadvokat Jorid Kile Berg er planen å holde 55-åringen fengslet helt frem til en eventuell rettssak.

Dommerfullmektig Anderssen var imidlertid ikke enig i at det er bevisforspillelsesfare i forhold til de 11 overgrepene 55-åringen er siktet for. Andersen mener derimot det vil kunne støte allmennhetens rettsfølelse dersom mannen blir løslatt.

Politiet anket både denne vurderingen fra dommeren, og avgjørelsen om at 55-åringen ikke lenger skal ilegges brev- og besøkskontroll. De fikk medhold i at restriksjonene skal opprettholdes til spørsmålet er avgjort av lagmannsretten.

55-åringen vil fortsatt ikke stille verken i avhør eller i en såkalt personkonfrontasjon der vitner eller fornærmede skal se om de kjenner ham igjen.

— Han ønsker nok på mange måter å forklare seg, men etter mitt syn som forsvarer er det ikke tilrådelig nå. Når det gjelder personkonfrontasjon, er faren for å bli uriktig utpekt stor, ettersom politiet har fôret oss alle med bilder, tegninger og beskrivelser, sier Staff.

Bjelland, Håvard