JØRN-ARNE TOMASGARD

I går kveld holdt aksjonsledelsen samrådingsmøte i Gamle Rådhus. Elevrådsrepresentanter fra Kjøkkelvik, Eidsvåg, Blokkhaugen, Håstein, Rothaugen, Kirkevoll og Marikollen var til stede sammen med andre engasjerte.

— Håpet er at rundt halvparten skal levere blankt. Da vil testene være ubrukelige, sier talsmann for boikottaksjonen, Mathias Hunskår Furevik, elev ved Rothaugen skole der aksjonen startet.

Skal avdekke huller

Den landsomfattende mattetesten i dag er den tredje nasjonale prøven etter innføringen i vinter. Målet med testene er å avdekke hvor det er huller i kunnskapen, for så å kunne gå inn og korrigere.

— Dette er ikke til elevenes beste. Det går ut på drite ut skoler som kommer dårlig ut og premiere de som gjør det bra, mener Hunskår Furevik. Han mener det neste blir innføring av fritt skolevalg.

— Da vil ikke lille Per få gå på nærskolen sin, fordi den er for god for ham. Slik er utviklingen i England, og det går i samme retningen her, mener talsmannen.

Boikotten brer seg

Aksjonen er karakterisert som «tøv» fra statsråd Kristin Clemets kontor. Men aksjonistene lar seg ikke skremme.

— Statsråd Clemet kan vente seg en hard og lang kamp, hvis hun ikke legger prøvene i skuffen, sier Hunskår Furevik.

Bergensboikotten av de nasjonale prøvene er i ferd med å bre seg til Oslo. Elevorganisasjonen i Oslo sendte i går ut en melding til alle elevrådsrepresentanter om at prøvene bør boikottes.

- Misforståelser

Undervisningsdirektør i Hordaland, Kjellbjørg Lunde, oppfordrer elevene til ikke å boikotte prøven i dag.

— Jeg skjønner at elevene er usikre. Det har vært for dårlig informasjon. Det er en del misforståelser ute og går, for å si det mildt, sier Lunde. Hun minner om at Stortinget har vedtatt testingen.

— Offentliggjøringen er sekundær. Dette er læringsstøttende prøver som skal hjelpe elevene til å få bedre læringsutbytte, sier Kjellbjørg Lunde.

RÅDSLAGNING: Aksjonsgruppen, som hevder å være partipolitisk uavhengig, holdt rådslagning i Gamle Rådhus i går kveld. Talsmann Mathias Hunskår Furevik i midten.<p/>FOTO: HELGE HANSEN