— At vi kan drive uten tilskudd fra BIR er et bevis på at det sløses med skattebetalerens penger, sier regionsjef Michal Forland i Ragn Sells.

I midten av juli åpnet BIR byens største gjenvinningsstasjon på Espehaugen i Ytrebygda. Inntil da hadde Ragn Sells drevet gjenvinningsstasjonen i Rådalen på oppdrag fra BIR.

Lever på femtilappen

Men Ragn Sells driver videre uten tilskudd. Inntekten nå er femtilappene som privatfolk uansett må betale for å levere til gjenvinningsstasjonene. Pluss inntekter på de deler av avfallet som kan selges til gjenvinning.

— I fjor fikk vi ni millioner kroner fra BIR for å drive denne stasjonen. Vi mener det skal være mulig å klare seg uten tilskudd, selv om det er et skrint foretak, sier Forland.

Avfallet vi leverer koster det penger å bli kvitt, også for gjenvinningsstasjonene. At Ragn Sells tar imot privatavfall i Rådalen, sparer BIR for rundt tre millioner kroner årlig, viser dokumentasjon BT har fått fremlagt.

— For oss handler også dette om å demonstrere at det pågår sløsing i det kommunale systemet. Hvorfor blir ikke driften av gjenbruksstasjonene satt ut på anbud? spør Forland og legger til:

— Det hadde sannsynligvis spart husholdningskundene for penger.

Premie for sortering

«Nye og gamle kunder er velkomne til gjenbruksstasjonen» står det på et nytt grønt skilt utenfor boden der Geir Kupen betjener kundene.

Nye skilter informerer om åpningstider og at levering av ferdig sortert papp, metall, hardplast og elektrisk avfall er gratis. Tanken er å premiere folk for å sortere ut det lønnsomme avfallet.

— Folk lærer fort, konstaterer Kupen.

— Vi ser stadig oftere at kundene kommer med «rene lass» og kan levere uten at det koster noe som helst.

Svein Erik Eide er ikke blant dem. Sandsli-beboer Eide har bilen fullt av sekker med slikt som en gang var kjekt å ha. Han betaler femtilappen sin, får kvittering og blir kvitt plastsekkene.

— Noen fortalte meg i går at stasjonen i Rådalen var stengt. Men det stemmer jo ikke, sier han fornøyd.

Lenger unna er Bjørg Sørfonden Bye i ferd med å laste inn i bilen.

— Vi kom for å levere hageavfall og oppdaget at her står møbler som vi kan ta med oss gratis. Nå blir studenten vår glad, sier hun og skubber på plass det pent brukte skrivebordet.

Bygger for 100 millioner

Styreleder Liv Røssland (Frp) i BIR har ingenting imot konkurrenten i Rådalen.

— Hvorfor bygget BIR nytt på Espehaugen når det allerede står en stasjon i Rådalen?

— BIR besluttet for noen år siden å fornye gjenbruksstasjonene. Espehaugen er den første av mange nye stasjoner som skal gjøre det enklere å drive gjenvinning, sier Røssland.

— Forland mener skattebetalerne kunne sluppet billigere hvis driften av gjenbruksstasjonene ble satt ut på anbud.

— Foreløpig er vi opptatt av å bygge nytt. Anbud må bli vurdert på sikt, sier Frps styreleder.

eirik brekke