Unstad og to kamerater var helt fra starten politiets heteste spor i jakten på Mentz Dankert Løtvedts (59) morder. Etter hvert raknet saken mot de tre. 16-åringen som hadde sittet fem uker i varetekt, ble løslatt.

Saken har påført både ham og familien store problemer. Nå går han til jevnlig behandling.

— Psykologen sier at de ikke kommer noe videre i behandlingen før siktelsen er fjernet, sier moren, Liv Unstad, til BT.

Sjekket ut for lengst

Gjentatte ganger har familien vært i kontakt med politi- og påtalemyndighet for å få siktelsen fjernet. De stritter imot, og vil ikke foreta seg noe før hele sakskomplekset rundt Toppe-drapet er ferdig etterforsket.

Det til tross for at de ikke lenger har noen mistanke mot Ørjan Unstad. De har de ikke hatt på flere måneder.

— Det er ingen reell mistanke mot ham. Det kan jeg gjenta enda en gang, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt til BT.

Uttalelsen provoserer Unstads nye forsvarer, advokat John Christian Elden.

— Jeg kommer til å skrive brev til Riksadvokaten og be ham gripe inn. Det er utrolig at politiet og statsadvokaten i Hordaland ikke greier å bli enige, sier Elden.

- Snakker to språk

— I avisene sier politiet at Ørjan er utenfor mistanke. I brev til familien skriver de noe helt annet. Nå vil vi vite hva de mener. Er det ikke grunnlag for å opprettholde siktelsen, ja, så skal den fjernes så snart det lar seg gjøre. Her er loven tydelig, sier Elden.

Moren til 17-åringen er glad for at advokaten nå legger et ekstra press på partene.

— Politiet er veldig hjelpsomme nå, blant annet med å finne arbeid til Ørjan. Det hjelper lite. Den beste hjelpen de kan gi ham, er å fjerne siktelsen. Den sliter på oss alle, sier moren.

Hun forteller om en sønn som ikke vet hva han skal tro, og som lever i konstant frykt for hva politiet skal finne på.

— Han sier ikke mye, men vi ser en gutt som blir brutt ned for hver dag som går, forteller moren.

Forståelse, men...

Politiinspektør Krogvold sier han har full forståelse for at familien ser på siktelsen som en belastning. Likevel mener han at belastningen ikke er så stor at det er grunn for å splitte opp sakskomplekset rundt Toppe-drapet.

— Vi regner med at hele saken kan sendes over til statsadvokaten før jul, og har vurdert det slik at det ikke er hensiktsmessig å lage en egen sak rundt de tre ungdommene som er sjekket ut av saken, sier Krogvold.

— Dette gjør vi i forståelse med førstestatsadvokat Walter Wangberg, legger han til.

Wangberg avviser at han har gitt et slikt råd.

— Vi har svært begrenset myndighet til å gripe inn i slike saker. Det er politiet som må ta initiativet dersom en sak skal henlegges, og deretter sende den over til oss. Så lenge det ikke skjer, foretar vi oss ikke noe, sier Wangberg.

- Må se helhet

— Har du forståelse for at familien reagerer på at siktelsen blir hengende ved 17-åringen?

— Her må man se helheten. Det er ikke automatikk i at man frafaller en siktelse fordi en annen person har tilstått. Det er igjen opp til påtalemyndigheten i politiet å avgjøre hvor lenge man skal vente, sier Wangberg.

For Elden er ikke det svar godt nok.

— Vi aksepterer ikke at det skal gå både jul og nyttår før siktelsen blir fjernet. Uansett vil den lange ventetiden med å få en så alvorlig siktelse fjernet, bli et viktig argument i en senere erstatningssak, sier Elden.

OPPGITT: Ørjan Unstad leser i avisen at politiet sier han ikke lenger er mistenkt for drapet på Mentz Dankert Løtvedt. I praksis opplever han og familien noe annet. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE