Bankklagenemnden har nylig pusset støvet av den 104 år gammel lovparagrafen som sier at det ikke er lov til å kreve inn gjeld fra spill. Den 31 år gamle bergenseren håper avgjørelsen betyr at han slipper å betale gjelden han har pådratt seg siden senhøsten 2004.

— Jeg er spent på hva bankene vil si. Jeg håper jeg vinner, ellers er jeg ille ute, sier pokerspilleren, som ønsker å være anonym.

Mener banken var uaktsom

Til BT viser 31-åringen frem inkassovarsel på inkassovarsel. Oversikten over spillkontiene er ikke mindre dystre. Summer på 10.000 til 20.000 kroner går inn og ut - mest ut - omtrent hver eneste dag.

Pengene ble hentet fra kredittkort i Nordea og Sparebanken Vest.

— Nettspill er totalt avhengighetsdannende, du spiller for alt du kan. Banken må ikke la det gå så langt som det har gjort for meg. De har vist stor grad av uaktsomhet.

Selv regner han med å ha spilt for flere titalls millioner kroner det siste halvannet året. På det meste hadde mannen en halv million i pokergjeld.

— Jeg tjente 50.000 kroner en kveld, og tapte 100.000 kroner den neste. Jeg anser meg selv som en rimelig oppegående fyr, men dette var i ferd med å ta totalt knekk på meg. Jeg håper bare alle bankene slutter å tillate nettspill, både med kreditt- og debetkort. Da må spillere opprette konto i utlandet om de vil spille, og det vil strupe mye av tilgjengeligheten.

- For enkelt

— Hvordan ser du på ditt eget ansvar for gjelden?

— Jeg har hovedansvaret, jeg ser jo det. Men bankene har også vært utrolig uansvarlige. Når jeg ser på transaksjonene mine er det nesten helt utrolig at det er mulig.

I påvente av uttalelsen fra Bankklagenemden har bergenseren ventet med å betale gjelden på 140.000 kroner. Heldigvis, sier han, har han nå ikke tilgang på penger. Lønnen går isteden inn på kontoen til et familiemedlem slik at han ikke skal spille den opp.

— Når du spiller for slike summer begynner du å lure på hva vitsen er med å gå på jobb. Du blir helt tullete, forteller pokerspilleren.

Informasjonssjef Jørn Lekve i Sparebanken Vest sier banken er kjent med avgjørelsen fra Bankklagenemden, men at banken på generelt grunnlag likevel vil kreve inn pokergjeld.

— Vi vurderer inndragelse av slik gjeld som så viktig at vi ikke ser bort fra at en eventuell sak kan bli tatt til ordinær domstol. Det blir for enkelt om kunder skal slippe unna gjeld som de selv aktivt har pådratt seg, sier Lekve.

Sperret for nettspill

For to måneder siden sperret Sparebanken Vest kredittkortene i banken for pengespill på Internett. Fra tidligere er også kortselskapene American Express, Eurocard og Diners sperret for gambling på Internett.

Nordea, DnB Nor, Fokus Bank og en rekke sparebanker har også sperret kredittkortene de utsteder for spill på nettet.

— Forhåpentligvis får vi dermed ikke flere slike situasjoner, sier pressetalsmann i Nordea, Rune Kibsgaard Sjøhelle.

Informasjonsdirektør Preben Sandborg Røe i Finansnæringens Hovedorganisasjon påpeker imidlertid at det ikke er problemfritt å stenge kredittkort for bruk på spillsider. For hva er en spillside, og hva er det ikke?

— Hva med Norsk Tipping? Er det nettspill? spør Røe.

Han er skeptisk til bruken av en 104 år gammel lovparagraf for å hindre inndrivelse av spillegjeld.

— Denne loven er fra en tid da folk drakk og spilte vekk både gård og kone. Det er en litt annen tid nå, sier Preben Sandborg Røe.

SPILTE HØYT: - Jeg gikk fullstendig amok. Da går pengene fort, sier 31-åringen, mens han viser pengetransaksjonene på ett av spillestedene. På det meste hadde han 500.000 kroner i pokergjeld. FOTO: TOR HØVIK