RUNE VALDERHAUG

Anledningen var noe så ukulturelt som åpningen av en flyrute. Men siden den nye ruten går mellom Ibsens hjemby Skien og Griegs fødeby Bergen, har kreative sjeler funnet på at de to store mestere burde avlegge hverandre en aldri så liten visitt.

Og som sagt så gjort. I musiker Magne Lundes forkledning som Edvard Grieg, og skuespiller Gunnar Enekjær som Ibsen, laget man en morsomt stunt av den formelle åpningen av flyruten, som for øvrig skjer i regi av det lokale selskapet «Vildanden» i Telemarskhovedstaden. Og midt oppe i det hele rakk styreformann og utflyttet bergenser Tore Sundvor i «Vildanden» å fortelle at flyruten, som flys av Coast Air, allerede går strykende. Med 1000 passasjerer i løpet av de fire første ukene på de 19 seters Jetstreem-flyene, ligger man allerede godt foran budsjettet. Så utsiktene er lyse der i gården.

Skrev sammen

Ibsen og hans følge nøt like godt hele dagen i strålende Bergenssol. Det ble tid til en tur på Bryggen, før ferden gikk til Troldhaugen, der altså Grieg ventet spent. Deretter ble flyruten offisielt åpnet på Flesland. Selvsagt var det Ibsen som klippet snoren.

Så vidt man vet møttes ikke Grieg og Ibsen hverandre i sine virkelige liv.

— Det står i alle fall ikke noe om dette i biografiene. Men de visste om hverandre og hadde skriftlige kontakt, blant annet fordi Grieg som kjent laget musikken til Peer Gynt, forteller Ibsen - alias Enehaug.

Forsvant i Mercedes

Den forkledde utgaven av vår store forfatter rakk imidlertid ikke et besøk på sitt gamle teater Den Nationale Scene under sin lynraske Bergensvisitt.

— Han kom jo dit som læregutt, og forlot Bergen som mester. Og dessuten fikk han jo med seg sin kjære Susanne fra Bergen. Uten henne hadde han neppe fått skrevet mer enn halvparten av det han gjorde, legger han til.

— Hva gjorde Henrik Ibsen ellers i Bergen i går?

— Det ble litt tid til å se litt av deilige Bergen. Og på Bryggen spiste jeg lunch.

— Og drakk Hansa øl, legger Grieg til med et salig smil rundt munnen.

Deretter satte Ibsen og følge seg godt til rette i minibussen, som brakte dem til flyplassen, mens Edvard Grieg satte seg bak rattet i sin skinnende blanke Mercedes sportsbil og forlot Troldhaugen. Så var alle med ett tilbake til 2005.