— Vi får en del telefoner om dette, sier driftssjef Roald Mathisen hos Kaffehuset Friele AS.

Onsdag formiddag tok også Bjørn-Eivind Kvam Netland kontakt med BT om røyken som kom ut fra produksjonsanlegget på Midtunhaugen.

— Jeg kom kjørende forbi anlegget i nitiden og ble litt nysgjerrig på røyken som sivet ut. Jeg undret meg over dette og lurte på om kunne være gasslekkasje fra produksjonsanlegget, sier Netland.

- Kondensert luft

Og Netland er ikke den første som lurer på hva dette er for noe. Kommunikasjonssjef Atle Engelsen sier selskapet er glad for denne muligheten til å berolige Netland og alle andre som ønsker en forklaring på røyken.

— Det er ingen gasslekkasje, forsikrer Engelsen.

Han sier røyken er noe så ufarlig som vanndamp eller frostrøyk.

— Vi bruker flytende naturgass i kaffebrenneriet. Luften rundt naturgasstanken blir avkjølt når den kommer i kontakt med tanken. Denne tanken inneholder flytende naturgass med en temperatur på minus 160 grader, opplyser Engelsen.

Brannvesenet informert

Han antar at fuktig luft og lite vind - som vi hadde i Bergen i morgentimene onsdag - kan være årsak til at dampen er mer synlig enn vanlig.

Engelsen opplyser også at de har orientert brannvesenet om fenomenet for å unngå at de rykker ut etter henvendelser fra publikum.

kaffehuset Friele brukte tidligere olje som brensel til brenneriet.

— Vi gikk over til naturgass, og denne overgangen gir oss en årlig reduksjon i utslippene av CO2 på 500 tonn, sier Engelsen.

Han opplyser at det tradisjonsrike selskapet har investert rundt 40 millioner kroner i klimavennlige løsninger i løpet av de siste årene. Det har gitt en reduksjon i utslippene av CO2 på nærmere 20 prosent.Bjørn-Eivind Kvam Netland er glad for forklaringen.

— Kaffehuset Friele er jo et ansvarlig selskap, og selv om jeg ikke var spesielt bekymret, er det jo litt beroligende å få en forklaring på hva dette er for noe, sier han.