Søndag kunne Bergens Tidende fortelle at ulovlige piratkopier av allværsjakker ble solgt i Bergen. De er nesten identiske med jakken «Breheimen» fra Bergans, som i originalversjon går for tre tusen kroner. Jakkene ble hovedsakelig solgt innen bedrifter.

En av dem var Hordaland politidistrikt. Informasjonssjef Trygve Hillestad medgir at saken er uheldig for politiet.

— Den ansatte som videresolgte jakkene var i god tro. Begrunnelsen for at de var så billige, var at de ble kjøpt direkte fra produsent, uten fordyrende mellomledd, sier Hillestad.

Uheldig for politiet

Ledelsen har raskt tatt affære, og i går gikk det ut et budskap til alle ansatte i Hordaland politidistrikt.

— Det nedlegges forbud mot internt salg. Beskjeden har gått muntlig ut til alle ledere, som skal bringe det videre, forteller informasjonssjefen. Privatpersoner som kjøper kopiene, kan ifølge kilder ved juridisk fakultet ikke straffeforfølges. Det er det etiske aspektet ved politihandelen som gjør saken så uheldig for politiet.

— Hvis salget bryter etiske standarder for politiet, er det et internt kulturproblem. Etiske standarder som blir brutt krever opprydning. Hvis ikke blir det et eksternt problem, sier førsteamanuensis ved Universitetet, Eilert J. Lohne.

Jakter på lager

Det er lensmannen på Askøy som har etterforsket salget i politiet. En kvinne som er sivilt ansatt ved politihuset i Bergen har innrømmet salg. Ifølge lensmann Odd Dale på Askøy er kvinnen siktet for å ha solgt seks piratjakker til kolleger. Siktelsen lyder foreløpig på medvirkning til bedrageri og/eller heleri.

— Hun hevder at hun ikke var klar over at jakkene var piratkopier, sier lensmann Dale. Også kvinnens ektemann er avhørt, men han har kun status som vitne. Kvinnen har forklart at hun fikk jakkene gjennom en bekjent, som hun hadde tiltro til.

Politiadvokat Tore Johan Sørland ved Hordaland politidistrikt bekrefter at saken kan få konsekvenser for kvinnens ansettelsesforhold dersom hun blir funnet skyldig.

— Men både denne kvinnen, og den 30-årige mannen som er under etterforskning av Laksevåg lensmannskontor, har nokså perifere roller i saken. Vi jakter på et mulig lager i Bergen, og konsentrerer oss mest om å finne bakmennene, de som har tatt jakkene inn i landet. Alt tyder på at det er profesjonelle folk som står bak, sier Sørland til BT.

Tre tatt hittil

Fredag pågrep politiet ytterligere en mann i 30-årene, som også er siktet for medvirkning til svindelen. Ifølge Sørland var mannen i besittelse av en rekke piratjakker.

— Vi tror at han både mottar og selger jakker, og at han muligens kan være den som har levert jakker til de øvrige to, sier Sørland, som understreker at ingen av de tre er mistenkt for å ha tatt jakkene inn i landet. Politiet har sikret seg interessante spor som Sørland håper vil føre etterforskerne nærmere en oppklaring av svindelen. Men han tror ikke det blir lett.

— I slike saker er det vanlig at det blir vanskeligere å få folk til å snakke jo lenger bak i rekkene en kommer, sier politiadvokat Sørland.