Utfallet av denne kampen har nemlig ikke bare stor betydning for hvem av de to lagene som må ta det tunge steget ned fra 2. divisjon. Kampresultatet vil også få store konsekvenser nedover i divisjonene i lokalfotballen i Hordaland.

Alle de nevnte klubbene ligger an til å rykke ned fra sine respektive divisjoner med dagens tabellsituasjon i 2. divisjon. Avdelingene er ferdigspilte, og nå kan de bare håpe på at Åsane gir dem en reddende hånd.

— Vi styrer dette selv

Den muligheten er til stede. For hvis Åsane vinner 2-0 over Ålgård på Jæren i morgen, har oransjetrøyene på mirakuløst vis klart å klatre over nedrykksstreken - forutsatt at Arendal ikke vinner sin kamp mot Sandnes Ulf med tre mål mer enn Åsane vinner mot Ålgård.

At Åsane har muligheten til å redde seg, er ikke lett å skjønne slik sesongen har artet seg. Åsane har vært godt forankret i bunnen av tabellen i hele år. Så sent som 2. september lå klubben desidert sist, 11 poeng fra sikker grunn - og hele 13 poeng bak Ålgård, laget som de nå møter og har sjansen til å passere på oppløpet.

— For første gang i høst er vi i en situasjon der vi kan styre dette selv. Vi er glad for at vi har fått den muligheten, og vi skal gjøre alt for å ta godt vare på den, sier Åsane-trener Tom Mangersnes.

Kan klare det umulige

I hele høst har han gjentatt de teoretiske mulighetene for at klubben han trener sammen med innhyrte Magnus Johansson likevel skulle klare seg. Etter kampen mot Vard 15. september, som Åsane vant 2-1, hadde han dette å si:

— Vi lever i Sigvart Dagslands ånd: Vi tror at det umulige er mulig, filosoferte han, med henvisning til trubadurens kjente slager med tittelen «De umulige».

— Ålgård spiller hjemme?

— Det er så, men jeg tror ikke det betyr så mye fra eller til. Mye står på spill for begge lag, og de har heller ikke vist så bra takter i det siste, sier Mangersnes, og viser til at jærbuene går til skjebnekamp på egen bane med fem strake tap som ballast. På de siste ti kampene har de bare vunnet en kamp. Åsane har vunnet fire av de seks siste oppgjørene.

— Vi skal forberede oss maksimalt og gripe sjansen, forsikrer Mangersnes.

Det er stor spenning om opprykket også, og Sandnes Ulf trenger bare ett poeng hjemme mot nedrykkstruede Arendal for å være sikret et historisk opprykk til landets nest øverste divisjon.

Kampene i morgen kl. 14.00: Stavanger - Fløy, Sandnes Ulf - Arendal, Ålgård - Åsane, Viking 2 - Askøy, Fana -Os, Manglerud/Star - Vard Haugesund.

ÅSANE-JUBEL: Åsane hadde en særdeles svak vårsesong. Men 29. juni løsnet det hjemme mot Fana. Da vant de oransje hele 7-2.
Bergens Tidende