Det lå lenge an til at august 2002 kunne bli blant de tørreste augustmåneden noensinne. Den rekorden kan bergenserne se langt etter nå. Ytterst sjelden regner det nemlig så mye som det gjorde i natt.

— Ingen andre steder i landet har hatt så mye nedbør som Bergen siste døgn, opplyser første-konsulent Lillian Kalve ved Værvarslinga på Vestlandet.

På de neste plassene er Utsira og Modalen. Her falt det henholdsvis 57 mm og 46 mm siste døgn.

Historisk fuktig

Vakthavende meteorolog ved Storm Weather Center har sjelden opplevd maken til nattens regnskyll.

— Det er virkelig sjelden det regner så mye, så denne natten plasserer seg nok helt klart blant de fuktigste i historien, sier vakthavende meteorolog Olav Krogsæter.

Den 21. august 1989 falt det 71,8 mm i løpet av ett døgn, mens den absolutt fuktigste dagen i Bergen fant sted for 85 år siden: Den 6. november 1917 ble det målt 132 mm nedbør på den daværende målestasjon ved Pleiestiftelsen.

På landsbasis er det Indre Matre som har nedbørsrekorden. Den 26. november 1940 falt det nemlig 229,6 mm nedbør i løpet av ett døgn!

Lokalt regnskyll

Det kraftige regnskyllet siste døgn har vært svært lokalt. På Voss og i Stavanger falt det for eksempel bare 2 mm regn i løpet av natten.

— En trøst kan jo være at regnet ser ut til å gi seg nå. Nå blir det gradvis bedre, og hvis vi er heldige får vi se solen i ettermiddag, sier Krogsæter.

I samme slengen lover han varmt og fint vær til helgen.

OVERSVØMT: I kjelleretasjen til Bergens Tidendes bygning i Krinkelkroken rant vannet inn i natt.
Foto: Jon Tufto