— Det finnes en gruppe ungdommer som bedriver ting som gjør at omgivelsene merker det. Mange opplever det som utrygt, sier Frode Nilsen, rektor ved Lynghaug skole.

De siste ukene har barnehager og kirker blitt tagget ned med nazistiske symboler i Fyllingsdalen. Sist gang på søndag - da politiet rykket ut til Fyllingsdalen kirke.

- Truende

Ifølge Nilsen merker ikke skolen mye til gruppen.

— Skolen er vel der elevene merker det minst. De snakker om det som skjer på fritiden, og mange beskriver det som en utrygg stemning. Det er bekymringsfullt, sier Nilsen.

Han mener at rasistiske holdninger har kommet sterkere til uttrykk i Fyllingsdalen enn andre plasser, selv om det er snakk om et fåtall ungdommer. Utviklingen har skjedd på kort tid, ifølge Nilsen.

— Det er blitt annerledes enn for bare få år siden. Denne gruppen har nok en påvirkning på ungdomsmiljøet.

BT har snakket med flere ungdommer i Fyllingsdalen som mener en gruppe personer har begynt å oppføre seg truende, og med klare rasistiske undertoner. Gruppen skal være på anslagsvis ti personer.

— Jeg tror ikke de er etablert som en fast gruppe, men opptrer ofte sammen. Når slike grupper blir negative, blir det ikke kjekt for de andre, sier rektor Nilsen.

Startet i Fyllingsdalen

Han får støtte av stedfortredende rektor Ivar Eiken ved Ortun skole i Fyllingsdalen.

— Vi kjenner til ryktene. Det finnes elever hos oss som kan tenkes å komme borti et slikt miljø, sier Eiken.

Han sier at de snakker om temaet på et generelt grunnlag på skolen.

— Det har å gjøre med at vi må vite litt mer. Om vi gjør for mye ut av dette, kan det slå feil vei. Det kan virke mer interessant, sier Eiken.

Også utekontakten i Bergen kommune har merket klare rasistiske oppfatninger blant ungdommer i Fyllingsdalen.

— Det er ikke tvil om at enkelte ungdommer uttrykker sterkt at de har diskriminerende holdninger, sier Joachim Bjerkvik, leder for utekontaktens kartleggings- og bydelsgruppe.

I tillegg til sentrum, er Fyllingsdalen bydelen utekontakten nå bruker mest tid og krefter på. De startet å jobbe i bydelen i høst.

Bjerkvik tror ikke at alle er klare over hvilke ideologier de forfekter.

— Eller hvor sterkt ytringene deres virker.

Politiet sier at de anser de episodene med nazistisk tagging utført av enkeltpersoner, og ikke en gjeng.

Noe mer enn Oasen

— Vi vet ikke hvor mange det er snakk om, men vi vet om enkelte som har rasistiske meninger. Men jeg tror ikke det er voldsomt utbredt, sier politiførstebetjent Rune Mjelde.

I kveld har bydelsstyret i Fyllingsdalen invitert til møte for alle ungdommene. Møtet har vært planlagt lenge, men har nå fått en tilleggsbetydning.

— Det er et sammentreff, sier Gunnar W. Ramsdal, som er leder for bydelsstyret.

Han mener Fyllingsdalen desperat trenger tilbud til ungdommen.

— De sier at de ikke har noe tilbud. Vi trenger et ungdomshus, sier Ramsdal. Han mener det i dag er kjøpesenteret Oasen, midt i Fyllingsdalen, som er plassen å henge for ungdommen.

— De har ikke andre alternativer, sier Ramsdal.

Hva synes du om hærverket i Fyllingsdalen? Bruk kommentarfeltet.

Vegar Valde