Da avstemningen stengte klokken 12.30 i dag var det ingen tvil om hvilket navneforslag som var folkets favoritt.

«Michelsen» ble stemt frem som vinner i siste valgrunde, der 3900 stemmer ble registrert. Michelsen fikk 75 prosent (2871 stemmer) av stemmene, mens konkurrenten «Nyt'an» fikk 25 prosent (1023 stemmer).

Har gått flere runder

Med det ser navnestriden, som begynte med et oppslag i BT den 5. desember om den planlagte kafeen, foreløpig ut til å ha fått et punktum. Etter store reaksjoner på det opprinnelig planlagte navnet «N`joy» , har debatten gått sin gang.

Først gjorde mannen bak kafeen, Per Ivar Grung, helomvending og la all makt i folkets hender , da han utlyste at BTs lesere skulle få velge navnet. Hundrevis av navneforslag ble registrert i løpet av én helg, og en egen jury ble nedsatt for å velge ut de fem beste navneforslagene.

Juryen besto av navneforsker Ivar Utne, rikssynser og valgekspert Frank Aarebrot, merkevarerådgiver Ina Stølen, byråd for kultur, næring og idrett Henning Warloe (H), BT-journalist Lotte Schönfelder og Per Ivar Grung, som skal drifte kafeen. De falt til slutt ned på fem alternativ: Michelsen, Andedammen, Smålungen, Nyt´an og Festligheten.

Frank Aarebrot fikk i jurymøtet presset frem en valgordning etter fransk modell, der valget går i to omganger. De to forslagene som fikk flest stemmer, Michelsen og Nyt'an, gikk dermed gjennom en siste runde med avstemning .

Får navn av statuen

Avstemningen sluttet i dag, og kafeen ligger dermed an til å få navn etter tidligere statsminister Christian Michelsen og statuen som vil vokte over serveringsstedet.

Grung, som skal drive kafeen, er godt fornøyd med at navnedebatten nå kan se ut til å være over.

— Det er fornuftig valg. Det forundrer oss gang på gang at det er stort engasjement rundt et navnevalg. Vi regnet med at det ville komme en del reaksjoner rundt byggingen og utformingen, men ikke på navnet, sier han når får vite om det endelige resultatet.

Tidenes debatt

Saken om Festplass-kaféen har vekket enorm debatt på bt.no. Saken om navneforslag hadde godt over 500 kommentarer og ble med det en av de mest debatterte sakene på bt.no noensinne.

Nå ser Grung frem til å sette i gang det videre arbeidet med kafeen. Går alt som planlagt kan det være servering på Festplassen allerede når nasjonaldagen skal feires.

Vil grave i januar

— Vi håper å sette i gang med gravingen andre uken i januar. Kaféen står etter planen ferdig 17. mai, sier han.

Ifølge Grung er det helt sikkert at det faktisk blir kafé på Festplassen.

— Vi venter kun på klarsignal til å sette i gang gravingen, sier han.

Juryen fornøyd

Henning Warloe er meget fornøyd med resultatet av avstemningen.

— Det er jeg strålende fornøyd med, det var jeg som frontet det navnet i juryen. Det er et navn de fleste vil forbinde med plassen og statuen og et navn som kan forstås av alle. Det er et navn med stil, sier Warloe.

Han har for øvrig også merket seg at folk har bemerket utseendet på kaféen.

— Vi skal passe på og følge litt med på hvordan dette blir rent estetisk. Det er ikke likegyldig hvordan ting blir seende ut, sier han.

Hva syns du om det endelige resultatet? Appellerer «Michelsen» til deg? Har prosessen vært ryddig? Og ikke minst: vil du i det hele tatt ha kafé på Festplassen? Ikke nøl med å ta i bruk kommentarfeltet!

MICHELSEN: Det blir ikke «n'joy». «Michelsen» vant avstemningen soleklart.
ILLUSTRASJON: LUND OG PARTNERE AS
JURYEN: Her er juryen som plukket ut de fem navnealternativene, etter at vi fikk inn flere hundre forslag. Fra venstre Henning Warloe, Ina Stølen, Per Ivar Grung, Ivar Utne, Lotte Schønfelder og Frank Aarebrot.
BORGHILD BERGE