Det var nemlig ikke helt vanlige møkkaturister som mandag nattevandret rundt i Akvariets neddimmete korridorer.

Noen helt vanlig kveld ble det heller ikke for stedets svømmende attraksjoner. De kom litt sent i seng.

For Akvariets Venner hadde invitert til nattestiming for «de store». Med velkomstdrikke i vestibylen og deretter en kulinarisk løype gjennom vanntette korridorer, med stoppesteder bugnende av maritime snacks, smakfullt tilberedt av husets Neptun-kokk Kai Øverby.

Det hele krydret med verbale godbiter fra det ukjente livet bak Akvariets kulisser. Og der skjer det mer enn du ser på en regnvåt søndag ettermiddag, det kan vi love.

Spist av piraya

Hvem visste for eksempel at kveldens guide, fiskevokter Joachim Ekeli er blitt spist av en frekk piraya? Riktignok fikk menneskeeteren bare jafset i seg en liten smakebit av fingeren hans, men likevel.

Og hvem hadde hørt om dansken som stadig besøker Akvariet i Bergen, for å sitte i timevis foran den evig vandrende sildestimen, for å stresse ned? En dag var sildeakvariet tomt fordi det ble rengjort. Da brast dansken i gråt.

Syv millioner besøkende gjennom 40 år har etterlatt seg både inngangspenger og rare historier, ikke tvil om det.

Noen sanne svenskehistorier har de også å by på.

Bikini i bassenget

— Sist mandag arrangerte vi nattevandring med barn, det var veldig trivelig, nå forsøker vi oss med en litt annerledes vandring for de voksne, forteller Tobby Sander i Akvariets Venner, en nyskapning som allerede flyter som et Pecten Maximus.

I hvert fall sto stemningen helt i bassengkanten i løpet av de to-tre timene sildestimen av akvarievenner ble geleidet korridorlangs mellom kongereker, Kobbe-Lars, ålehovver, Clupea Harengus, breiflabber, direktørportretter, piggvar, Ice Beer fra Aass og eremittkreps. De fikk høre om kveiten Henriette med dårlig blodomløp, om gamle damer som skjeller ut røkterne fordi selene «lager barn» i publikums påsyn, om bikinidamer i pirayabasseng og om avtrekkerfisken som knurret.

Og en liten populærforelesning fra nattens guide om hvordan selen klarer å få en halv meter lang «ting» til å stå i bare åtte grader kaldt vann.

Ikke akkurat for mindreårige, nei.

Akvariedamen

Og selvfølgelig; Akvariedamen gjennom 23 år, Kathe Johannesen, som husets oppegående sjel. For anledningen som bokstavelig talt glitrende avsynger av sin nyskapte kjærlighetssang til Akvariets 40 års jubileum. Slik begynner den, på melodien fra «Gamle dampen»:

«På Nordnes i Bergen, der ligger et slott, så vakkert og glitrer i solen.»

Og vennene sang med i refrenget, «Kom til Akvariet, kom til Akvariet», mens predatoren havål i fløte og hvitvin à la Kai Øverby ble fortært så det gikk tomt for papptallerkener. Øverby er for øvrig kokken som har fått attest for å lage bedre bacalao enn portugiserne. Gåttabanen.

— I dag vil jeg gjerne vise at det finnes andre sjøretter enn torsk, smilte den blide matmakeren. Da strakk klokken seg mot midnatt og forsamlingen begynte å tenke på hjemmeakvariet.

Men først rakk venneforeningens leder Lillian Johnsen å fortelle at på neste samling skal samme kokk Kai tilberede ukjent sjømat, for dem som tar sjansen på annet enn fiskefingre og stekt makrell. Er du klar for et kulinarisk stevnemøte med isgalten, så har du herved fått tipset.

NATTEVANDRERE: Akvariets venner fikk både god mat og gode historier underveis i nattevandringen.
FOTO: TOR HØVIK