Den bitte lille nattergalen befinner seg i en spilledåse i forgylt sølv. Den står i et skap i Singer-rommet på Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen. Når direktør Jorunn Haakestad trekker den opp, titter nattergalen frem fra sitt skjulested en kort stund og fyller rommet med vakre toner. Direktøren synes denne spilledåsen er noe av det flotteste som finnes i Singer-samlingen.

Fikk samlingen

Det er 42 år siden Vestlandske Kunstindustrimuseum fikk samlingen etter maleren William H. Singer jr. og hans hustru Anna B. Singer. Betingelsene var at et permanent rom skulle innredes for samlingen. Det løftet har museet holdt

Det er flere grunner til at Jorunn Haakestad opplever spilledåsen så verdifull. Hun tenker på eventyret om den kinesiske keiseren som skaffet seg opptrekkbare nattergal. Den gledet ham mye, men hjalp ham ikke når han var syk. Da kunne bare sangen fra en fri nattergal hjelpe. Keiserens nattergal er den skjønneste i hele verden, men kan likevel ikke konkurrere med en ekte nattergal.

200-årsdagen

Nettopp dette eventyret står sentralt når Vestlandske Kunstindustrimuseum og Troldhaugen 2. april går sammen om å markere 200-årsdagen for H. C. Andersens fødsel. Skuespiller Karl Bomann-Larsen vil fremføre eventyret om nattergalen og enkelte andre eventyr under en markering på Troldhaugen klokken 14 denne dagen.

Jorunn Haakestad tror Singer har kjøpt spilledåsen, som trolig er Frankrike eller Sveits på et antikvariat i Amsterdam. Han tilbrakte ofte vintermånedene i Nederland. Der handlet Singer, som kom fra en rik stålfamilie i USA, mye. 700 kvalitetsantikviteter er i dag i Vestlandske Kunstindustrimuseums eie.